Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken. Foto: Renske Woudstra

Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag

Nieuws

BEETSTERZWAAG Het dekbed, tafelkleed, sjaaltje en hier en daar een glimp van een onderbroek. Van welke buurman of buurvrouw? Ongetwijfeld levert het hilarische gesprekken op. Dat is precies de bedoeling. Verhalen op de buurt zijn er genoeg en Koningsdag zal ervoor zorgen dat de buurtgenoten van de Kuiperslaan in Beetsterzwaag elkaar nog beter leren kennen.

Geertje komt binnen met Ibizaflags, gemaakt van de sjaaltjes van Aaltje. Kratten vol vlaggen staan op de vloer. De buurt heeft goed aangeleverd, stelt Aaltje vast. “Leuk, fan elk ha we in lapke.” Die 300 meter vlaggenlijnen, meer dan 1.100 vlaggetjes, is gemaakt van door de buurt aangeleverde stoffen, verduidelijkt Jetske. 

Het ontbrak de Kuiperslaan aan een buurtvereniging, dus was er ook nooit een buurtversiering tijdens de in Beetsterzwaag uitgebreid gevierde Koningsdag. Jammer, vond Jetske. “Minsken dy’t út de rjochting Drachten nei de optocht komme, rinne faak troch ús strjitte.” Een paar jaar geleden besloot de buurt aan te sluiten bij Burendag en zo kwam van het een het ander. Zoals de oliebollenborrel begin dit jaar, bedoeld om elkaar op de buurt wat beter te leren kennen, maar waar ook het plan opborrelde om ‘iets met vlaggetjes’ te doen op Koningsdag.

Duurzaam

Ze wilden een duurzame versiering, maar niet te duur. Marianne opperde om iets met eigen stoffen te doen. Al snel kregen alle buurtbewoners een briefje in de bus van de aanjagers Jetske, Geke, Marianne en Paula. Ze riepen op om stoffen aan te leveren van ongebruikte kleding, gordijnen en beddengoed. Bedoeld om daarvan de vlaggen te naaien. Marianne: “En doe gie it hurd. Ik wie noch bang dat der neat ynlevere wurde soe, mar der kaam in hiele protte binnen. O jee, tocht ik, dat moat ek allegear naaid wurde.” 

Er werd een Vlaggetjesteam opgericht met alle dames en een enkele heer die mee wilden knippen en naaien. Startavond van het Vlaggetjesteam was dinsdag 5 maart. Jetske: “Dy earste jûn soenen we útlis jaan. Mar doe hienen guon buertgenoaten de earste flaggen al klear.” Plan was om op die, vrijblijvende, dinsdagavonden aan het werk te gaan met de vlaggetjes. 

Geke: “We kamen derachter dat it hiel gesellich wie dy tiisdeitejûnen, oan knippen en naaien kamen we net iens ta.” Dus organiseerden ze een knipploeg en een naaiploeg die thuis aan de slag ging. Op dinsdagavond werden dan alle ‘klare’ vlaggen verzameld en gehusseld om zo een mooi gevarieerde vlaggenlijn te krijgen. 

Geuren van wasmiddel tot motorolie, stof van pyjama tot string. Wat kregen ze veel onder handen. Effen stoffen, met bloemetjes, vlak katoen of pluizige teddy van t-shirt tot dikke wollen dingen. Marianne: “Myn man sei op in gegeven momint: is der net ien by dy’t wat pikants oanlevere hat? Doe ha we sels mar in pear strings kocht en dêr flagjes fan makke.” Ze zoekt er eentje op tussen de enorme berg: toepasselijk oranje met zwarte kant.


Pikant vlaggetje.

Vlaggetjes-appgroep

In een mum van tijd waren er ruim elfhonderd vlaggetjes geknipt, genaaid, gestreken en aan het lint genaaid. Mede dankzij hun vlaggetjes-appgroep, zegt Marianne. “Op in gegeven momint moasten we der noch wat by meitsje. Even in opropke yn de app en in buorfrou sei: ja, bring my dy stof mar. En sa leuk om te sjen dat dan fuortendaliks der ien mei in kratsje oer de dyk rint om stof te bringen.” Al die aangeleverde stof was roofgoed voor de knippers en naaiers, ze waren ver voor de planning klaar. En toen viel er een gat. Geke: “Paula kaam doe mei it idee om Ibizaflags te meitsjen om de buert noch fierder op te leuken.”

Geertje laat zien hoe ze dat doen: repen stof of sjaaltjes die door de gaten in een stukje pvc-buis zijn getrokken met als resultaat een vrolijke soort windhanger. Ze gebruiken hiervoor restanten van de aangeleverde stof maar ook sjaaltjes, waaronder veel van Aaltje. “Dat bin der wol hast trittich tink ik. Grappich om staks myn eigen sjaaltsjes as fersiering te sjen. Ik doch der oars toch ek neat mear mei.”

Van wie is wat?

Het wordt straks lachen op de buurt. Van wie zou die pyjama zijn geweest of wie zou onder dat dekbedovertrek geslapen hebben? Het Vlaggetjesteam weet van bijna alle stofjes wel waar ze vandaan komen, maar zou de rest van de buurt het ook weten? Misschien herkent iemand het eigen bloesje met dat leuke bloemetje, of de eenhoorn waaronder een kleintje sliep. Geke: “It leuke is, dat straks iederien wol wat fan himsels sjocht.” En het mooie is, zegt Marianne, dat het hen als buurtgemeenschap bij elkaar heeft gebracht.

Meer SA!

Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 11 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 11 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32