Afbeelding

Kinderwoud zet al vroeg in op gezonde levensstijl

Algemeen

GORREDIJK Op jonge leeftijd een gezonde en actieve levensstijl aanleren is makkelijker dan op latere leeftijd ongezonde gewoontes afleren. Dat is waarom Kinderwoud Kinderopvang veel aandacht geeft aan bewegen. Pedagogisch coach Martine Joustra legt uit waarom en ze geeft tips voor ouders.

De wetenschap is het erover eens dat genoeg bewegen grote positieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van ons brein. Onderzoek wijst bovendien uit dat de ontwikkeling van het kinderbrein tot een volwassen brein ongeveer 25 jaar duurt en dat de periode van baby tot de leeftijd van 6 jaar cruciaal is en gevolgen heeft voor het latere leren. Daarom is het op jonge leeftijd aanleren van een gezonde en actieve levensstijl zo belangrijk. Bovendien is dat makkelijker dan op latere leeftijd ongezonde gewoontes afleren. Loesje vatte het al zo mooi samen op een van hun legendarische posters: ‘En dan kom je erachter dat je in de zandbak per saldo meer hebt geleerd dan op de universiteit.’


Leuk en gezond 

Bij Kinderwoud wordt de kinderen geleerd dat bewegen leuk en gezond is. Met allerlei beweegactiviteiten wordt gestimuleerd dat kinderen lopen, rennen, klimmen en klauteren, springen, gooien, vangen en meer. Op zo’n manier dat het hele lichaam beweegt. En als je lichaam beweegt, beweegt je brein met je mee. Het zorgt er namelijk voor dat de zintuigen worden geprikkeld. Daardoor kunnen we ons beter concentreren en dingen onthouden. We gebruiken taal, moeten problemen oplossen en worden aan het denken gezet. We leren hoe we ons moeten gedragen en hoe we emoties kunnen beheersen. Al deze vaardigheden zijn belangrijk voor het leren op school. Daarnaast vergroten we met bewegen ons zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociaal gedrag. Wat willen we nog meer?

Je stimuleert kinderen om te bewegen door uitdaging te geven. Door ruimte te bieden om nieuwe ervaringen op te doen. De ruimtes bij Kinderwoud zijn daarom zo ingericht dat de kinderen de hele dag worden gestimuleerd om te bewegen. Zowel binnen als buiten.

Een vroege kennismaking met bewegen in combinatie met plezier vergroot de kans dat kinderen lekker in hun vel zitten en een sportieve en actieve levensstijl aannemen.

Thuis aan de slag

Het hoeft ook thuis niet moeilijk te zijn om een kind te stimuleren zoveel mogelijk te bewegen. Er is niet veel voor nodig. Ouders kunnen bijvoorbeeld beginnen door zelf het goede voorbeeld te geven. Door bijvoorbeeld de fiets te pakken wanneer dat mogelijk is. Daarnaast is dagelijks de deur uit voor een kleine wandeling goed voor zowel ouder als kind. Ouders merken in de praktijk dan ook dat ze het zelf prettig vinden om regelmatig een frisse neus te halen. Een ontdekkingstocht naar alle speeltuintjes in de buurt is bijvoorbeeld al een hele ervaring. Het is een afwisseling en levert misschien nieuwe, onbekende ervaringen op.


Ook in herfst en winter

Wanneer de herfst en winter echt toeslaan, geven kou en regen misschien minder motivatie om naar buiten te gaan. Maar met goede kleding kan het toch een feestje zijn. Met stevige laarzen en een dikke winterjas is het helemaal niet zo erg. Buiten zijn stimuleert bewegen, want er is letterlijk meer beweegruimte. En regent het echt pijpenstelen of vriest het tien graden, dan zijn er binnen ook genoeg leuke dingen te verzinnen. Zet bijvoorbeeld een muziekje op en ga lekker samen dansen of doe een spelletje Twister.

Als een kind eraan toe is, zijn er bij sportclubs ook voldoende mogelijkheden voor kleine kinderen om te bewegen. Voor peuters is er al peutergymnastiek, kaboutertjesvoetbal of kangoeroekorfbal. Leren zwemmen is niet alleen gezond, maar het is voor een kind ook een stuk veiliger. Teamsporten zijn goed voor de motorische ontwikkeling maar daarnaast ook heel goed voor de sociale ontwikkeling. Kinderen leren met elkaar samen te werken en om te gaan met teleurstellingen.

Soms vinden ouders het eng om hun kind te laten bewegen, ze zijn bang dat hun kind valt en zich pijn doet. Het is goed om hier bewust mee om te gaan. Risicovol spelen mag, daar is niets mis mee. Het gaat erom de kinderen zo te prikkelen dat ze hun mogelijkheden kunnen verkennen, zonder ze te belemmeren. Voor aanvullende tips of advies kunnen ouders ook altijd bij Kinderwoud terecht.

Kinderwoud Beweegt!

Bij Kinderwoud leert een kind speels en ongedwongen hoe het zich op latere leeftijd staande kan houden. Naast bewegen vormen spelend leren, muziek en gezonde voeding hierin de basis. Samen met ouders, onderwijs en andere partners wordt de ontwikkeling van kinderen zo optimaal mogelijk gestimuleerd. Want al het goede dat kinderen op jonge leeftijd krijgen aangereikt, is een verrijking voor de rest van hun leven.

Kinderwoud ziet het als haar taak om kinderen te stimuleren met een op de leeftijd en ontwikkeling van het kind gericht activiteitenaanbod, door ze de ruimte te geven om zelf te ervaren en te ontdekken. Met plezier als ultieme motivatie.

Kinderwoud.nl

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen die Sa! publiceert in het kader van De Week van de Opvoeding. Lees ook: