Afbeelding
Arend Hazekamp

Lezing “Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis”

donderdag 18 april 2024 20:00 tot 21:30

De in Burgum woonachtige Arend Hazekamp publiceerde in april 2023 het boek “Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis”. Daarin wordt het verhaal vertelt van arbeiders en kleine zelfstandigen, die geen genoegen namen met hun miserabele leefomstandigheden en streden voor een beter leven. De charismatische oud-dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis hield hen voor dat ook zij recht hadden op een menswaardig bestaan. Een rechtvaardige en vrije socialistische samenleving was mogelijk, maar daar moesten ze zelf wel wat voor doen.

Dit vrije socialisme is een ‘vergeten’ sociale beweging in Nederland, die vooral in Friesland lange tijd sterk was vertegenwoordigd. Met behulp van het weekblad ‘De Arbeider’ werd het vrije, niet partijpolitiek gebonden, socialisme bijna vijftig jaar tot in de kleinste gehuchten in de drie noordelijke provincies verspreid en gepropageerd. Uiteindelijk overvleugelden de sociaaldemocratie en het communisme het vrije socialisme.

De beweging van de vrije socialisten was authentiek en op tal van terreinen maatschappelijk zeer actief. Onder haar aanhang telde zij tal van bijzondere en getalenteerde persoonlijkheden. Veel van de opvattingen die zij verkondigden, zijn verrassend actueel.

In zijn lezing gaat Arend Hazekamp in op de gemeente Opsterland, waar het (vrije) socialisme sterk was vertegenwoordigd.

Datum en tijd

Donderdag, 18 april 2024 - 20.00 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Locatie
Museum Opsterlân, Hoofdstraat 59, 8401 BW GORREDIJK

Entree

€ 11,50 p.p. inclusief één consumptie. Museumjaarkaart niet geldig

Aanmelden

In verband met beperkte capaciteit (maximaal 50) graag even aanmelden via e-mail info@museumopsterlan.nl (zonder ‘d’) of telefonisch 06 - 1162 9140

Locatie