In het sterk gestileerde landschap is elk overbodig detail geschrapt, alleen lijnen, een huis, een boom en een dijk blijven over.
In het sterk gestileerde landschap is elk overbodig detail geschrapt, alleen lijnen, een huis, een boom en een dijk blijven over. Evelien Brak

Tentoonstelling Heleen van der Tuin ‘Schilderen is ademhalen’

zaterdag 18 februari 13:00 - 17:00

Vanaf 15 december 2022 haalt Museum Opsterlân een nieuwe expositie binnen van kunstenaar Heleen van der Tuin onder de titel ‘schilderen is ademhalen’ | Noordelijke cultuurlandschappen in kleur. Een levensmotto dat haar op het lijf geschreven is. 

Aan de toeschouwer ontvouwen zich unieke beelden van onze noordelijke landschappen. Heleen van der Tuin gebruikt verschillende uitdrukkingsvormen waarmee ze een sfeer van kleuren en licht schildert en met haar fascinerende techniek en kleurgebruik landschappen tot leven laat komen.

Heleen van der Tuin (Groningen, 1945) werd opgeleid aan de Kunstacademie in Arnhem. Inspiratie haalt zij uit het weidse noordelijk landschap en uit ontmoetingen met mensen. Soms zijn het teksten die haar tot een verbeelding uitnodigen. Ze tekent, schildert met acryl en olieverf en maakt zeefdrukken. Naast schilderen schrijft zij ook poëzie. In 2019 is haar geïllustreerde bundel uitgekomen.

Heleen geeft haar werk doelbewust geen titels. Zij is van mening dat de beschouwer zelf woorden aan het beeldende mag geven en nodigt de kijker daarmee uit zijn eigen ik op het doek te projecteren. Zelf zegt zij daarover: “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”. 

De tentoonstelling is te zien vanaf 15 december 2022 t/m 25 maart 2023.

Locatie