NIEUWEHORNE  2-9-2021 Sa yn Petear Pytsje Brouwer.
NIEUWEHORNE 2-9-2021 Sa yn Petear Pytsje Brouwer. NIEUWEHORNE 2-9-2021 Sa yn Petear Pytsje Brouwer.

‘Us publyk is net sa hastich’

Sa! Yn Petear mei Ald-/Nijhoarne
Inwoners van Nieuwehorne en omstreken doen hun dagelijkse boodschappen sinds vorig jaar bij de vierde generatie Brouwer. Pytsje, 27 jaar nog maar, staat aan het roer van de COOP-supermarkt in het dorp. “Wy wolle in winkel wêze foar elkenien.”
“As wy earder om heit of mem sochten, dan kamen wy al snel yn de winkel út.” Pytsje Brouwer groeide op in en om de supermarkt. Onder leiding van heit Auke en mem Elske groeide de COOP in Nieuwehorne uit tot wat het nu is. “Sy dienen it echt tegearre en ferdielden de tiid tusken de winkel en it kantoar.” En ze plantten bij Pytsje het winkelzaadje. Als vijftienjarige had ze haar eerste baantje in de supermarkt, later volgde ze de opleiding Small Bussiness en Retail Management. Ondertussen was haar vader samen met drie andere COOP-ondernemers gestart met Telesuper, een online supermarkt voor bedrijven, zorginstellingen en kinderdagverblijven. Pytsje: “Dat groeide sa hurd, dat koenen wy net mear fanút de eigen supermerk beleverje.” Dus kwam er in Almere een landelijk distributiecentrum. Dat werd gedurende vijf jaar de werkplek van Pytsje. “Dêr ha ik in hiel soad leard. Mar ik wie der bytiden wol seis dagen yn de wike.”
De vier ondernemers verkochten de Telesuper uiteindelijk aan de landelijke COOP-organisatie. En toen heit en mem een stapje terug wilden doen, nam Pytsje het stokje in Nieuwehorne begin vorig jaar over. “Ik doch it op myn eigen manier, bin wat mear op de eftergrûn, it team moat it drage. En op kantoar is ek genôch wurk. Mar at de need oan de man is, spring ik fansels yn de winkel by.”

Vaste momenten

De COOP in Nieuwehorne heeft een groot verzorgingsgebied. “Minsken út It Hearrenfean bygelyks fine it hjir rêstiger winkeljen as yn eigen doarp. En wy ha fansels de Plaza, klanten drinke hjir graach in bakje kofje of ite in broadsje.” Pytsje weet dat veel mensen op vaste tijdstippen hun wekelijkse boodschappen doen. Ook de medewerkers in de supermarkten hebben vaak vaste werktijden. “Klanten en meiwurkers herkenne elkoar. Dat soarget foar in moaie sfear. In grut diel fan ús publyk is ek net sa hastich.” Daarnaast heeft de supermarkt het voordeel van het vele verkeer dat over de Schoterlandseweg langs de supermarkt rijdt en speelt de kracht van de COOP-formule mee. Pytsje: “Der hinget net in hiel útsprutsen label oan de COOP. It is in winkel foar elkenien. Elk fynt wat er siket.” De familie Brouwer biedt graag een platform aan lokale leveranciers. Met bijvoorbeeld brood van de Bakkers van Verloop uit Gorredijk, vlees van keurslager Hoeksma uit Wolvega en aardappelen van It Hummelhûs uit Oudehorne.
Pytsje werkt nu aan plannen om de supermarkt geleidelijk te vernieuwen en te moderniseren. Er komt plaats voor zelfscankassa’s en binnen een paar jaar is de verkoop van tabak verleden tijd. “Dat betsjut dat wy ús servicebalie dan ek oars ynrjochtsje moatte.”
 

Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 21 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 21 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 22 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport gisteren
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws gisteren
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws gisteren
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 17 apr, 17:03
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 17 apr, 12:20