Marja, Alicia, Dieuwke en Ans lopen samen met Christian Dekkers van TeamFRL de Nationale Diabetes Challenge.
Marja, Alicia, Dieuwke en Ans lopen samen met Christian Dekkers van TeamFRL de Nationale Diabetes Challenge. Foto: Julia van der Werf

De uitdaging: twintig weken wandelen

GORREDIJK Samen wekelijks wandelen is niet alleen goed voor de gezondheid, het is ook gezellig. De wandelaars van de Nationale Diabetes Challenge bepalen zelf de route. TeamFRL Opsterland zorgt dat het wandelprogramma van twintig weken goed verloopt.   

Buurtsportcoach Christian Dekkers begroet vier dames aan de start bij de BHS. Het is de derde week van het wandelprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Vorige week werd er 3,35 kilometer gelopen. De heenweg duurde ruim een kwartier. En toen liepen ze weer terug. “We tellen er dit keer drie minuten bij op. Een wandelroute van totaal vijftig minuten”, stelt Christian voor. Maar voordat Dieuwke, Marja, Alicia en Ans van start gaan, is er eerst een warming-up. Als Christian vraagt wie voorop gaat, neemt Marja enthousiast de leiding. Richting het Gordyk- ster Bos. Ze hoopt dat meer mensen gaan wandelen. “Ik zette tijdens corona een wandelgroepje op. Met een boxje onder de arm, er liepen gemiddeld zes mensen mee. Ik heb toen weleens voorgesteld aan de gemeente om ons grijpers en vuilniszakken mee te geven. Zo ben je in beweging én ruim je het afval op. Maar dat ging helaas niet door.” Marja wandelt voor de tweede keer mee met de Diabetes Challenge. “Ik wil wel elke week meelopen. Doordat ik vorig jaar te maken kreeg met acute reuma, ben ik nu bezig om mijn conditie weer op te krikken. Van thuiszitten word je ook niet beter. Het is een mooi tijdstip en je hebt een voldaan gevoel bij thuiskomst.”

Wandelniveau

Er wordt met ieder wandelniveau rekening gehouden. Iedereen bepaalt zijn eigen tempo, maar de groep is te klein om op te splitsen in verschillende snelheden. En in je eentje wandelen is voor niemand leuk. De vier dames zitten op vergelijkbaar niveau. TeamFRL heeft de Challenge breed gepromoot. Toch trekt het wandelprogramma een bepaald publiek aan. De afgelopen weken liepen vooral 55-plussers mee. "Maar het zijn er niet veel. Probeer deze doelgroep maar eens naar buiten te krijgen. En niet iedereen kan elke week”, vertelt Christian. Dieuwke wandelt graag en doet op advies van de fysio mee. "Wandelen is voor mij een therapie. En daarnaast is het ook gezellig. Mijn doel is om elke week mee te lopen, om mijn conditie te verbeteren.” Voor Alicia gaat het vooral om de verbinding. Ze woont vier jaar in Gorredijk en ze vindt het belangrijk om samen leuke dingen te doen. De groep loopt via de Langewal weer richting BHS. Er is voldoende te zien, maar lang stilstaan is er niet bij. Christian houdt de tijd bij. Ans loopt voor de eerste keer mee met de Diabetes Challenge. "Lekker in beweging zijn. En alleen wandelen vind ik niet leuk. Ik zag de flyer liggen en dacht: ik loop erheen en zie het wel.”

"We hebben nog acht minuten”, roept Christian. Eenmaal terug bij de BHS, blijkt het gelopen rondje 3,3 kilometer, iets korter dan een week eerder. Vijf kilometer wandelen is uiteindelijk het doel. Liefhebbers kunnen zich iedere dinsdag om 16.00 uur melden bij de BHS.

Marja, Alicia, Dieuwke en Ans lopen samen met Christian Dekkers van TeamFRL de Nationale Diabetes Challenge.