'Elts mei graach ris fiskje.'
'Elts mei graach ris fiskje.' Foto's: Pyt Achenbach

Sportvisserij gebaat bij lage drempels

Opsterland heeft er een VISparel bij. Wethouder Durk Durksz opende vrijdag aan de Mientewei in Gorredijk de nieuwe sportvisvoorziening waar iedereen diervriendelijk en sportief kan vissen. Op voor iedereen toegankelijke speciale steigers. 

! Julia van der Werf

Gorredijk “It is de earste kear dat ik sa’n fiver iepenje mei. At it oan my leit, is it net de lêste kear.” Wethouder Durk Durksz reageerde vrijdag enthousiast op de VISparel in Gorredijk, die tot stand is gekomen in goede samenwerking tussen Hengelsportvereniging (HSV) It Stikelbearske, Sportvisserij Fryslân en de gemeente Opsterland. 

Rolstoelvriendelijk

Zes bewoners van Ikenhiem uit Beetsterzwaag waren bij de opening aanwezig. Zij konden vanaf de nieuwe rolstoelvriendelijke vissteigers hun hengel uitgooien. 

Een echte parel 

Niet elke visvijver wordt erkend als VISparel. Zo is extra aandacht voor onderhoud een voorwaarde. Dat betekent bijvoorbeeld dat een maaiboot de begroeiing verwijdert. De locatie is ook van groot belang. Vaak ligt een VISparel in of aan de rand van het dorp. Zo ook in Gorredijk. Volgens Pyt Achenbach, medewerker van Sportvisserij Fryslân, is dat een bewuste keuze en ook bijzonder. De VISparel ligt namelijk dicht bij sportcomlex Kortezwaag. “It fiskjen wurdt spitigernôch net altyd sjoen as in echte sport. Fiskjen is folle mear as dy iensume man dy’t yn it reit oan de wetterkant sit.” Inmiddels telt de provinsje Fryslân dertien VISparels, waaronder ook één in Luxwoude. Om jonger publiek te trekken is de bereikbaarheid van een VISparel erg belangrijk. Volgens Achenbach stappen volwassenen in de auto om naar het water toe te rijden, maar moeten kinderen vaak op de fiets, met de hengel onder de arm. “At se dan fiskje kinne yn de buert, is de drompel in stik leger.” Bovendien is de kans op beet in de VISparel groot, omdat er vis wordt uitgezet.

Verenigingen fuseren 

Nadat eerder HSV Opsterland in Gorredijk is opgeheven vanwege gebrek aan bestuursleden geldt dat sinds kort ook voor HSV De Roodvin in Jubbega. Beide verenigingen zijn gefuseerd met HSV It Stikelbearske in Wijnjewoude. De aanleg van de VISparel is mede mogelijk gemaakt door het verenigingskapitaal van de opgeheven vereniging in Gorredijk.

Vrijwilligers

Hengelsportverenigingen tellen veel leden; zo zijn 1.100 vissers aangesloten bij It Stikelbearske. Voorzitter Klaas de Vries zou wel graag meer jeugdvissers en vrouwelijke sportvissers verwelkomen. Probleem is wel dat leden zich vaak alleen bij een vereniging aansluiten vanwege de voor het vissen verplichte VISpas en niet om zich anders in te zetten voor de vereniging. Sportvisserij Fryslân telde tot drie jaar geleden nog 34 aangesloten verenigingen. Inmiddels is dat aantal gedaald naar 28, maar met een nog steeds groeiend ledental van meer dan 44.000 aangesloten sportvissers. Volgens Achenbach zie je nu in veel sporten dat verenigingen fuseren. Een vereniging draait op vrijwilligers en dat wordt steeds lastiger. “Foar de takomst moatte wy mear nei regionale niveaus sjen. Mar dat is in soarch foar letter.”

De sportvisserij staat volgens Achenbach wel onder druk. Met grotere verenigingen is het daarom wel makkelijker om tegengas te geven. "Wy ha de kracht fan it getal, mei lanlik mear as in heal miljoen leden.” Na de KNVB is de sportvisserij de grootste georganiseerde sport in Nederland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding