Afbeelding

Echo's en sporen van het Lesbisch Archief

Beetsterzwaag Tot 18 juni zijn kunstenaar-onderzoekers Pia Louwerens en Katinka van Gorkum te gast bij Kunsthuis SYB, waar zij het voormalig Lesbisch Archief Leeuwarden onderzoeken en ontsluiten met artistieke methodes. In 1979 begonnen Henny Smid en Majo Georgie in Leeuwarden de lesbische geschiedenis vast te leggen. Deze documentatie ging later op in het Lesbisch Archief Leeuwarden, later bekend als het Anna Blaman Huis dat in 2013 de deuren sloot. Het archief werd ondergebracht bij andere instellengen waaronder Tresoar. Doel van de onderzoekers is niet om een conclusie of een definitieve selectie en interpretatie van het materiaal te bieden, maar om de veranderlijkheid centraal te stellen. Kunsthuis SYB is open op zaterdag en zondag (13.00-17.00 uur).

Janny Klein exposeert sierraden

Mildam Bij Galerie Mildam start op zondag 4 juni (14.30 uur) een nieuwe expositie met sieraden van edelsmid Janny Klein. Ze werkt met zilver, messing en koper gecombineerd met glas, kunststof en soms edelstenen. Vanuit dit materiaal ontstaat het idee. Ook de natuur is een inspiratiebron. Haar werk is tot en met 4 augustus te zien op vrijdag, zaterdag en zondag (14.00-17.00 uur).

Zomer Tour Roon Staal

Gorredijk Zanger-pianist Roon Staal komt in zijn nieuwe Zomer Tour op donderdag 8 juni (20.00 uur) naar het Mariakerkje. Roon toert vanaf de vertolking van zijn laatste musicalrol in 2011 (de rol van Peter Koot in Petticoat van producent Stage Entertainment) vijf keer per jaar door het land met concerten in kerkjes en theaters. Hij brengt coversongs op eigen wijze, zingt de werken die hij schreef in Nederland, Rusland en Japan en vult zo de avond met luisterliedjes en hier en daar een verhaal over zijn reizen of dochtertje. Reserveren kan via roonstaal.com of 06-15403125.

Pianokwartet Corneille

Oldeberkoop Ella Van Poucke speelt met pianokwartet Corneille op zaterdag 3 juni (20.00 uur) in de Bonifatiuskerk werken van Felix Mendelssohn, Joaquin Turina en Camille Saint-Saëns. De 28-jarige Ella Van Poucke hoort wereldwijd bij de topcellisten. Pianokwartet Corneille bestaat verder uit piano, viool en altviool. Reserveren via muziekopstapel@gmail.com. Entree: 25 euro; tot 21 jaar 10 euro.

Avond-4-daagse

Bakkeveen Rond de duizend kinderen met begeleiders doen mee aan de 66e editie van de avondvierdaagse van woensdag 7 tot en met zaterdag 10 juni. Er kan 5, 10 of 15 kilometer gewandeld worden, waarbij volwassenen als eersten om 18.00 uur mogen starten of na de laatste groep scholieren van 18.30 uur. Honden kunnen niet mee. Start en finish zijn op het parkeerterrein bij het sportpark. De intocht op zaterdag gaat met muziekkorpsen via Nije Buorren en Mjûmster Wei. Deelname: 5 euro. bakkeveen.nl/wandel

Dozenactie Oekraïne

Gorredijk Het tekort aan voedingsmiddelen en verzorgingsartikelen duurt voort in Oekraïne. De kerken van Gorredijk en omgeving komen in actie. Gevraagd wordt om dozen te vullen met een variatie aan houdbaar voedsel en verzorgingsproducten. Inleveren kan bij de Ontmoetingskerk in Gorredijk (zondag 4 juni voorafgaand aan de kerkdienst van 9.30 uur); consistorie Lippenhuizen (dinsdag en donderdag 16.30-19.00 uur); kerk Langezwaag (zondag 4 juni na de kerkdienst van 10.00 uur) en in Het Lokaal Langezwaag (maandag 5 en dinsdag 6 juni 19.00-20.30 uur); RK-kerk Gorredijk (zondag 4 juni rond kerkdienst van 9.00 uur, dinsdag 6 juni 10.00-12.00 uur); PKN Oudehorne-Jubbega, de Vallei Oudehorne (vrijdag 2 juni 19.00-20.00 uur). Het geplande transport is op vrijdag 9 juni.

Rouwcafé

Gorredijk Het tweede Rouwcafé wordt gehouden op donderdag 8 juni (19.30 uur) in het theatercafé van De Skâns. Rouw- en wandelcoach Peggy van der Hoeven is dan aanwezig. Het Rouwcafé is een plek om samen te zijn en eventueel verdriet te delen. Of om informatie uit te wisselen en vragen te stellen; het café is voor iedereen die te maken heeft met verlies en rouw in de breedste zin van het woord. Deelname is gratis en vrijblijvend, aanmelden gewenst via info@skans.nl.