Afbeelding
Archieffoto Sa!

Vogelwacht Gorredijk komt handen tekort

Nieuws

GORREDIJK De vogelwacht Gorredijk (opgericht in 1947) heeft dringend behoefte aan nieuwe bestuursleden en nazorgers om haar taak, het beschermen van weidevogels, uit te kunnen voeren.

Belangrijkste activiteit van de vogelwacht is de nazorg. Van begin maart tot eind juni brengen vrijwilligers bij verschillende boeren in de omgeving van Gorredijk en Terwispel de nesten en hun jongen zo nauwkeurig mogelijk in beeld. Hierbij wordt een gps-systeem gebruikt. 

Het team nazorgers is op dit moment te klein om het werk in het hele gebied uit te voeren. Daardoor komt de nazorg op korte termijn al in gevaar. Door nieuwbouw in en rondom Gorredijk is er de laatste jaren flink wat zorggebied verloren gegaan. Ook de droogte en het aantal predatoren, zoals steenmarters, dassen en vossen, zorgen volgens de Vogelwacht voor een sterke afname van vogels in de zorggebieden. De Vogelwacht is echter blij met de opstelling van veel boeren die de nazorgers helpen bij het veiligstellen van de nesten van de weidevogels. 

De Vogelwacht Gorredijk houdt zich verder bezig met het ophangen van nestkastjes in parken en bomen, bedoeld om de kleine vogeltjes de kans te bieden om te broeden. Zo hangen er rondom De Miente en de begraafplaats in Gorredijk verschillende nestkastjes die twee keer per jaar worden gecontroleerd op bewoning. In de herfst gaan vrijwilligers daarna aan de slag om de kastjes schoon te maken. Eventueel beschadigde kastjes worden vervangen. Ook voor dit soort projecten zoekt de Vogelwacht nieuwe vrijwilligers met kennis en belangstelling. 

Het huidige bestuur van de Vogelwacht telt vier leden: Joop de Vos (voorzitter), Jan Keuning (secretaris/penningmeester), Matthijs Huitema en Fred Bijker. Belangstellenden die willen bijdragen aan het werk van de Vogelwacht kunnen bellen met Joop de Vos (06-5396 9689) of Jan Keuning (06-4288 0591).

De Vogelwacht Gorredijk is een afdeling van BFVW (Bond Friese VogelWachten). De bond telt provinciaal 109 afdelingen. De doelstelling van de BFVW is dan ook de instandhouding van de in het wild levende fauna (alle dieren) en flora (planten).