Afbeelding

Spetterend bluesconcert

Bakkeveen Muziekpodium Bakkeveen sluit, in samenwerking met It Fryske Gea, het seizoen af met een spetterend bluesconcert door Ralph de Jongh met band op zondag 28 mei (13.30 uur). Het concert wordt gehouden in de Schaapskooi aan de Jarig van der Wielenwei 2. De Jongh is gitarist en componist, kunstschilder, filosoof en begenadigd blueszanger. Hij brak door na ontdekking door Harry Muskee van Cuby & the Blizzards en laat zich inspireren door muziek van verschillende bluesgrootheden. Geen enkele show is hetzelfde, met originele en authentieke muziek rechtstreeks uit het hart. Daarbij staat ook de locatie, de Schaapskooi, garant voor een heerlijke middag. Boeken kan via muziekpodiumbakkeveen.nl. Entree: 20 euro.

Open dag De Fûgelhelling

Ureterp De Fûgelhelling Wildopvang Noord-Nederland houdt op zaterdag 27 mei (10.00-16.00 uur) open dag. Belangstellenden mogen dan een kijkje nemen achter de schermen. Het thema is dit jaar 'Expeditie Fûgelhelling'. Voor jong en oud is er veel te zien en te beleven. Jongeren kunnen dit jaar een echte Wildlife Ranger worden. Verspreid over het terrein kunnen ze opdrachten maken waarmee het Wildlife Ranger-diploma behaald kan worden. In verband met de vogelpestmaatregelen is een deel van de opvang en haar natuurgebieden afgebakend. Afhankelijk van hoe de vogelgriep verloopt, hoopt De Fûgelhelling na de open dag ook weer op de woensdagmiddagen open te kunnen voor bezoekers. De toegang tot de open dag is gratis. Er is beperkte parkeermogelijkheid.

Kassenrondleiding Tropische Kas

Beetsterzwaag Op zondag 28 mei (13.00 uur) is er een rondleiding door de Tropische Kas in de overtuin van het Lycklamahûs, tegenover Hoofdstraat 80. Deelnemers maken kennis met dit idyllische plekje met een mooie verzameling tropische planten, de Druivenkas uit 1869, prachtige borders, twee oranjerieën en een grote verzameling kuipplanten. Er wordt verteld over de geschiedenis van het complex, de vele bijzondere (tropische) planten, de citrusbomen, de sarcofaag en de oeroude kastanjeboom en zijn geschiedenis. Aanmelden via de mail contact@tropischekas.nl. Deelname: 6 euro (incl. consumptie).

Open tuinen

Gorredijk Friese tuinliefhebbers openen ook dit jaar hun tuinen regelmatig voor het publiek. Op 27 en 28 mei (10.00-17.00 uur) zijn in de Sa!-regio de volgende tuinen te bezoeken: Bokkehûske (Leidijk 22; Jubbega), Welbehagen (1e Compagnonsweg 47; Bontebok), De Hartstún (Jan Hofswyk 1; Wijnjewoude), Anne van Streun (Leidyk 24; Ureterp).

Boekenvierdaagse

Gorredijk Ramsjgroothandel Steven Sterk | Tialda aan de Hellingbaas 1 zet in het pinksterweekend voor de vijftiende keer de deuren van het magazijn open voor het publiek. Dit jaar is de boekenbeurs vier dagen open: vrijdag 26, zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 mei (12.00-17.00 uur). Over een lengte van anderhalve kilometer liggen ruim 6.500 titels te koop voor scherpe prijzen. De toegang is gratis en elke koper krijgt een extra boek cadeau. Ook de in het pand gevestigde uitgeverijen Bornmeer, Noordboek, HL Books en Sterck & De Vreese etaleren hun fonds tijdens de open dagen. Wegens het grote succes van vorig jaar is de stand van de Nierstichting, met gebreide sokken, truien en andere spullen voor het goede doel, ook toegevoegd aan het event. ramsj.nl/boekenbeurs

Friese Radio Markt

Beetsterzwaag Bezoekers uit het hele land en radiozendamateurs uit het buitenland komen naar de de 43e Friese Radio Markt die op zaterdag 27 mei (9.00-15.00 uur) gehouden wordt in en rondom De Buorskip. Voor de radiozendamateur en elektronicaliefhebber is dit de dag om onderdelen te vinden. Ruim honderd handelaren uit binnen- en buitenland bieden nieuwe en gebruikte koopwaar aan: radio/zendontvangers, computers, antennes, kabels, gereedschap en vele andere zaken. Voor mindervalide bezoekers zijn er parkeerplaatsen; medewerkers in oranje hesjes wijzen de plek. Voor de vergunninghoudende radiozendamateurs is er een inpraatstation actief op de repeater van Heerenveen. De frequenties zijn 145.700 MHz en 430.025 MHz. Entree: 5 euro (er kan gepind worden).