Onkruid

'Hoe kan ik het best onkruid aanpakken?' Die vraag wordt in de winkel veel gesteld, nu het bekende onkruidverdelgingsmiddel Roundup met glyfosaat niet meer te koop is, omdat het te schadelijk is voor het milieu. De fabrikant heeft inmiddels wel alternatieven ontwikkeld zonder glyfosaat. Het nieuwe middel droogt de plant uit waarna de actieve stof snel biologisch wordt afgebroken.

Ook het gebruik van schoonmaakazijn is populair bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag op tuinverharding. Hier kleven echter wel risico’s aan. In bijvoorbeeld huishoudazijn ligt de concentratie azijnzuur op 6%. Dat kan al schadelijk zijn voor planten naast het bespoten bestratingsoppervlak. Hogere concentraties azijnzuur kunnen tot meer schade leiden. Niet alleen voor het bodemleven, maar het kan ook bij mensen tot irritaties leiden. Dat geldt al voor middelen met een concentratie van 10% azijnzuur. Bij 25% azijnzuur is er zelfs risico op brandwonden.

Maar er zijn ook alternatieven, zonder deze middelen te gebruiken. Natuurlijk volstaat het aloude aardappelschilmesje om onkruid uit de bestrating te verwijderen. Maar er zijn ook goede krabbers of onkruidborstels met steel, waarmee het onkruid weggehaald kan worden in een prettige staande werkhouding. Voor wie iets rigoureuzer aan de gang wil, zijn er onkruidbranders. Deze zijn redelijk effectief, maar het is en blijft wel altijd opletten voor mogelijk brandgevaar. De onkruidbranders zijn er in twee uitvoeringen. De elektrische variant kan tot 650 graden opwarmen. De gasbrander kan op zo'n vijftien centimeter afstand van het onkruid een temperatuur van 1.100 graden bereiken.

Jentsje Leenstra