Veel misverstanden rond Stroffelstiennen Gorredijk

Gorredijk Iedereen heeft het beste voor met de Stroffel- stiennen in Gorredijk. Maar volgens initiatiefnemers Ieke de Vries en Cobi van der Velde zijn de gedenkplaatjes inmiddels 'onherstelbaar beschadigd'.

Via een ingezonden brief in de Sa! riep een inwoner van Gorredijk een paar weken geleden op om de Stroffelstiennen in Gorredijk beter te onderhouden. Die kritiek was tegen het zere been van de twee initiatiefneemsters. Zij hebben zich in 2016 ingezet voor de plaatsing van de herdenkingssteentjes bij de woningen van waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners van Gorredijk zijn weggevoerd. In een tegenreactie in de krant stellen zij dat ze de gedenkplaatjes wel degelijk onderhouden. Ze vonden de kritiek daarom onterecht. Ondertussen had de Stichting Gorredijk Vooruit ook actie ondernomen. Zij voelen zich ook verantwoordelijk voor de Stroffelstiennen omdat de Stichting Fonds Onderlinge Glaswaarborgmaatschappij Gorredijk (nu gefuseerd met Gorredijk Vooruit) destijds heeft meebetaald aan de plaatsing van de Stroffelstiennen. 

Met de beste bedoelingen nam Gorredijk Vooruit contact op met Maatwurk Ondersteuning met de vraag of zij de steentjes een paar keer per jaar willen poetsen. Gorredijk Vooruit had hierover echter geen contact gezocht met beide initiatiefneemsters. Zij voelen zich nu gepasseerd. Bovendien lijkt het er volgens hen op dat de gedenkplaatjes onherstelbaar beschadigd zijn, omdat ze met een verkeerd poetsmiddel zijn behandeld. De Vries en Van der Velde willen dat iedereen de Stroffelstiennen ongemoeid laat. Zij willen zelf zorg blijven dragen voor het onderhoud. Begin deze week heeft Gorredijk Vooruit alsnog geprobeerd contact te zoeken met beide initiatiefneemsters. Zij laten echter weten hier op dit moment geen behoefte aan te hebben, ze zijn op dit moment te geƫmotioneerd en gefrustreerd om een gesprek aan te gaan. Gorredijk Vooruit hoopt over enige tijd, wanneer de gemoederen wat zijn bedaard, alsnog in overleg te kunnen treden.