De Trime-klas met geboortejaar 1957-1958 kwam bijeen in Huize Lyndenstein.
De Trime-klas met geboortejaar 1957-1958 kwam bijeen in Huize Lyndenstein. Foto: Siebe Kuipers

Een klas op leeftijd en vier onderwijzers

Alsof ze elkaar gisteren nog voor het laatst zagen. De 35 oud-leerlingen (geboortejaar ’57-’58) van de voormalige lagere school De Trime, drie oud-onderwijzers en het oud-schoolhoofd hadden een ontspannen en gezellige reünie.

! Nynke de Vos

Beetsterzwaag Het is een bijzondere ontmoeting in Huize Lyndenstein. Onder het genot van koffie, thee en gebak halen ze met elkaar herinneringen op en vertellen ze hoe hun leven is verlopen. De groep zat vanaf de kleuterschool tot en met klas 6 van de lagere school bij elkaar in de klas. En dan maak je samen heel wat mee. Oud-schoolhoofd Murk Brouwer vertelt over zijn mooiste herinnering. “De reedrydtocht sil ik nea ferjitte. Der lei sok moai iis. Ik ha de âlderkommisje belle en elkenien fûn it fantastysk. Middeis om ien oere stiene we allegear op it iis. We woene op De Veenhoop ride, in tocht fan sa’n 30 kilometer. By elke brêge hiene wy in auto regele, der koene wy dan eventueel in bern ynleverje.” Het is maar een van de vele anekdotes. Ondanks zijn 92 jaar weet hij nog veel over wat hij met de kinderen meemaakte. “Dit is in bytsje in spesjale klasse foar my, it wie de earste klasse dy’t ik krige doe’t wy hjir kamen.”

Ook onderwijzer Jelle Terluin koestert de mooie herinneringen aan De Trime. “Myn hiele wurksume libben leit hjir, fan 1962 oant myn pensjoen yn 1999." Hij herkent praktisch al zijn oud-leerlingen en weet over iedereen nog wel te vertellen waar ze woonden of van wie ze een kind zijn. “Ik ha hjir sa’n moaie tiid hân.” Ondanks zijn lange dienstverband had hij geen ambities om hoofd van de school te worden. “Ik hie in hobby wêr’t ik ek tiid oan bestede woe. As haad van de skoalle moatte je alles regelje. Ik tocht: lit in oar dat mar dwaan.” De hobby’s heraldiek en de geschiedenis van Beetsterzwaag waar Terluin op doelt, komen tijdens deze reünie goed van pas. Zo vertelt hij zijn oud-leerlingen vanuit een Amerikaanse touringcar vandaag van alles over de herkomst van de straatnamen in Beetsterzwaag. Ook staat er een film over de historie van Lyndenstein op het programma en is er een rondleiding door de hervormde kerk.

Oude foto's

Meester Buls stond zeven jaar aan De Trime. Hij heeft een envelop met oude foto’s mee. Tijdens het bekijken wordt er heel wat afgelachen. De foto van zijn eigen trouwerij, waarbij onder andere meester Terluin een optreden geeft, is favoriet. “Toen ik hier begon was ik een broekje van 21, de kinderen waren maar 10 jaar jonger.” Mooie verhalen heeft hij volop. “De kinderen zeiden twee keer 'meester', zowel voor als na de zin. Dus: 'Meester, mag ik naar de wc, meester?' Maar onze muziekleraar heette Meester. Toen kwam er iemand bij me die zei: 'Meester, meester Meester is ziek, meester.' Dat vergeet ik nooit meer.” Ook juffrouw Wip geniet zichtbaar; ze herkent veel van haar oud-leerlingen. “Faak lykje se op harren âlden, sa sjoch ik it”, vertelt ze. “Ik hie de klassefoto fan dizze klasse spitigernôch thús net, oar hie ik al efkes oefenje kind”, lacht ze. Juffrouw Wip mist de gymlessen niet. “Gymnastyk jaan fûn ik ferskriklik. Wy hiene grutte groepen en net iens in echt gymnastyklokaal. Wy koene allinnich mar in spultsje dwaan. Landje veroveren of sa”, blikt ze terug.

Spontaan etentje

Hoofverantwoordelijke voor het succes van de reünie is Yolanda Ram-van der Molen. Zij organiseerde vorig jaar december een spontaan etentje voor haar oud-klasgenoten waarbij maar liefst 31 mensen aanwezig waren. Toen ontstond het idee van deze nieuwe reünie. In 2000 had de groep ook al eens een reünie, ook door Yolanda geregeld. "Ja, dizze hâldt nea wer op”, lacht Murk Brouwer. "Myn frou en ik sizze altyd tsjin elkoar: 'kinne wy dan op fakânsje of hat Yolanda dan wat?'” Zonder de gedrevenheid van Yolanda had de groep hier vandaag waarschijnlijk niet samen gezeten. "Tsja, ik jou noait op, dat sit yn myn karakter”, lacht Yolanda.