Oerrock hoeft dit jaar de prijs van consumptiemunten niet te verhogen.
Oerrock hoeft dit jaar de prijs van consumptiemunten niet te verhogen. Foto: Oerrock

Oerrock groeit tegen de trend in

De festivalwereld staat onder druk, een gevolg van misgelopen inkomsten tijdens de coronapandemie en de inflatie. Evenementen verdwijnen van de agenda of gaan verder in afgeschaalde vorm. Zo niet in Ureterp. Oerrock, dat Hemelvaartsdag begint, trapt juist op het gas en groeit door. De magische grens van 40.000 betalende bezoekers komt in zicht. 

Ureterp Gezien de recente geschiedenis is er sprake van een ongekende ontwikkeling. Voorzitter Sietze Boonstra weet nog dat het voltallige bestuur begin 2020 bijeenkwam voor een spoedoverleg, vanwege de coronapandemie die dreigend voor de deur stond. Er was lichte paniek; wie draaide op voor de kosten mocht het festival niet doorgaan? Moest Oerrock de geboekte artiesten betalen? Boonstra: “Dan wie it dien west.” Zover kwam het niet. Dankzij het succes van het festival en het gevoerde gezonde beleid, was er een goed gevulde ‘oorlogskas’ om moeilijke tijden te kunnen overleven. Er was voldoende geld om twee jaar zonder inkomsten de lopende kosten te dekken.  

Vrijwilligers koesteren

Het was ook mogelijk om tijdens de festivalloze periode wat extra’s te doen voor de honderden vrijwilligers, de kurk waarop het festival drijft. Ze werden met Kerst verrast met een trui en een fraai boekje. Boonstra: “Wy woenen sjen litte dat wy harren net fergetten wienen.” Het kostte een flinke duit, maar het geld was er en binding houden is belangrijk. “Oars wiene wy miskien in soad minsken kwytrekke.” Juist het tegenovergestelde gebeurde. Dit jaar staan er maar liefst achthonderd namen op papier van mensen die willen helpen het festival tot een succes te maken. Meer dan ooit. Het heeft volgens bestuurslid Jorryt Taekema te maken met de cultuur van Oerrock: geen strakke hiërarchie en rangen en standen. “Fansels bin der lieders, mar we gean normaal mei-inoar om.” En Oerrock zorgt goed voor de vrijwilligers, dat betaalt zich altijd uit, weet voorzitter Boonstra. “Gjin ferkearde sûnigens.” Er is voldoende eten en drinken en de afterparty’s zijn inmiddels berucht. Dankzij de vele vrijwilligers hoeft Oerrock amper betaalde krachten in te huren. Het meeste geld gaat naar beveiliging en techneuten. Ook het bedrijfsleven steunt het festival. De vorig jaar nieuw in het leven geroepen sponsorcommissie beleefde een pikstart. De acquisitie van nieuwe sponsoren verliep succesvol. Oerrock kan rekenen op de steun van 180 bedrijven, de sponsorinkomsten zijn ruim verdubbeld. Sommige bedrijven steunen met goederen en diensten. “Dan praatst gau oer twa ton.”

Lage ticketprijs 

De festivalganger profiteert van de hulp van vrijwilligers, de sponsorgelden en het feit dat Oerrock zonder winstoogmerk werkt. “Wy hoege der gjin djoere auto oan oer te hâlden. De winst stekke wy yn it festival“, vertelt Taekema. Daardoor kan de ticketprijs laag worden gehouden en hoeft Oerrock de prijs van consumptiemunten dit jaar niet te verhogen. Een uitzondering in festivalland, weten de bestuursleden. Voor een driedaags passe-partout voor Concert at Sea betaal je 200 euro, drie dagen Oerrock kost slechts 50 euro. De festivalganger telt het graag neer. Het festival in Ureterp, dat dit jaar voor de 22e maal wordt gehouden, blijft ongekend populair. Alle beschikbare 39.000 toegangsbewijzen waren begin januari binnen een half uur uitverkocht. De locatie aan de Skieppeleane is met maar liefst drieduizend m2 vergroot naar 15.000 m2. Dit maakte een andere indeling van het terrein mogelijk. Met slimmere looplijnen die opstoppingen moeten voorkomen. Boonstra: “It mei fol wêze, mar moat minder fol lykje.” Om iedereen snel van een drankje te kunnen voorzien is de barcapaciteit flink uitgebreid.

Gestage groei

Oerrock begon in 2000 met een begroting van tienduizend gulden (circa 4.500 euro) en nog geen tweehonderd bezoekers. Dit jaar komen bijna 40.000 bezoekers naar de Skieppeleane. Boonstra wil het exacte bedrag van de huidige begroting niet prijsgeven. "Mar it is mei seis nullen.” De groei verliep gestaag en verantwoord. Door de jarenlange ervaring draait Oerrock als een geoliede machine. "Ik lis der net mear wekker fan,” zegt Boonstra. Dat het evenement op rolletjes loopt komt mede door een vaste samenstelling van het bestuur. Er stopt weleens een lid, maar het verloop is miniem, soms keren oud-bestuursleden na verloop van tijd terug. Bovendien is er aanwas die nieuwe kennis en ervaring meebrengt. Door de aanwezige expertise is de zelfredzaamheid van het Ureterper evenement groot. De meeste klussen worden in eigen beheer uitgevoerd, waar nodig kan Oerrock terugvallen op een breed netwerk. "Us kontakten bin goed, mar we probearje it earst sels op te lossen.” Met de line-up met een mix van gevestigde namen en opkomend talent wil Oerrock een breed publiek bedienen. Taekema, belast met de programmering: "Davina Michelle, Goldband en DI-RECT wiene op Keningsdei de grutte nammen en stean dit jier op Oerrock.” Bands komen graag naar Ureterp, Oerrock heeft een goede reputatie. De faciliteiten, met een afgeschermd gebied en eigen restaurant voor de artiesten, zijn uitstekend en nota's worden stipt betaald. "Wy freegje soms sels at se de rekken alfêst stjoere wolle.” Bovendien schrikt de organisatie niet van buitenissige wensen. "As hja whisky út Guatemala wolle, dan regelje wy dat." Taekema is al bezig met het programma voor 2024. De vooruitzichten lijken goed. "Der sitte nammen by wêr't ik hiel bliid van wurd.”

Oerrock trekt veel publiek en groeit nog steeds. Dit jaar worden 39.000 bezoekers verwacht, een nieuw record.