Afbeelding
Foto: WEN

Lucratieve zonneweide in Wijnjewoude

Nieuws

WIJNJEWOUDE De panelen zorgen al een tijdje voor energie, maar de dorpszonneweide Wijnjewoude is vrijdagmiddag officieel geopend. Anderhalve hectare met 1.600 panelen leveren groene stroom voor circa 330 huishoudens.

De zonneweide werkt al een paar maanden. En dat is goed voor het milieu, stelt Pieter de Kroon, voorzitter van Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN). Hij is warm voorstander van een overschakeling naar duurzame energie. “We hebben met de zon een geweldige energiebron. Met onze zonnepanelen wekken we bijna een miljoen KWh stroom op.”

Aandacht voor biodiversiteit

Rond de zonneweide is rekening gehouden met biodiversiteit. Zo zijn er naast ingezaaide bloemen ook grazende schapen, een groot insectenhotel en bijenkasten. De schapen zorgen met hun begrazing voor hoogteverschillen en voor droge en natte delen op het terrein. Hierdoor krijgen verschillende planten de kans om te groeien. De insecten zorgen voor de bestuiving van diverse gewassen. “In de bijenkast kunnen zo’n veertig- tot vijftigduizend bijen zitten, een mooi aantal.”

De familie Kooistra is eigenaar van het stuk grond dat nu dienst doet als zonneweide. WEN huurt de oppervlakte 25 jaar lang. De Kroon: “Zonder de familie Kooistra kon dit project niet gerealiseerd worden.” Jan Kooistra strooit samen met zijn pake zaadjes over het naastgelegen stuk grond. Het is de bedoeling dat daar bloemen, maar ook bes-dragende heesters groeien. Zodra die in volle bloei zijn, kunnen vogels zich er over enkele jaren nestelen en van eten. Het dient dan ook als groene haag om het zonnepark enigszins aan het zicht te onttrekken.


Foto: Julia van der Werf 

In de toekomst

Het project is zonder inzet van een commerciële projectontwikkelaar gerealiseerd en de opbrengst komt volledig ten goede aan het dorp. De zonnepanelen van de zonneweide voorzien in ongeveer veertig procent van de in de dorp benodigde elektriciteit. Zonnepanelen op particuliere daken vullen de elektriciteitsproductie aan. Maar dat is nog niet genoeg. “We willen graag projecten starten met forse aantallen zonnepanelen op grotere daken. Maar de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet staan dat nu in de weg.” Uiteindelijk hoopt WEN te bereiken dat Wijnjewoude alle benodigde elektriciteit in eigen dorp produceert.

De eigen zonneweide is voor Wijnjewoude en lucratieve activiteit. De Kroon: “We hebben nu al een nettorendement van 100.000 euro per jaar. Zodra de leningen zijn afgelost is er meer geld beschikbaar voor het dorp. Maar naar welke projecten het geld naartoe gaat is nog niet bekend. We zijn nuchtere Friezen. Het geld moet eerst op de bank staan en dan maken we concrete plannen.”

Van aardgas naar groengas

Dan is er ook energie nodig om te verwarmen. De inwoners van Wijnjewoude stoken op dit moment 1,7 miljoen kuub gas per jaar. WEN probeert hierop veertig procent te bezuinigen. Daarnaast is het de bedoeling om in eigen dorp groen gas te produceren. “Dan zijn we van de fossiele brandstoffen af. Als het allemaal gaat lukken, kunnen we energieneutraal worden. Het streven blijft om dat in 2025 te realiseren. “We zitten mooi op koers. We zijn druk bezig om te kijken hoe we zonder overlast groen gas kunnen produceren.”

Foto: WEN