Moeder Fetje Oedzes en dochter Tjitske.
Moeder Fetje Oedzes en dochter Tjitske. Foto: Arend Waninge

'De liefste moeder die er is'

Tjitske heeft haar ouders zaterdag meegenomen naar Gorredijk. Moeder Fetje weet niet waarom, al begrijpt ze dat het een verrassing is. Dan vertelt Tjitske dat ze zich bij Sa! heeft gemeld na de oproep waarin gevraagd werd naar speciale moeders. En dat mem in de krant komt, als speciale Moederdagverrassing. Fetje slaat de hand voor haar mond. "Wat moai!" 

! Julia van der Werf

Wijnjewoude De band tussen Tjitske en haar moeder Fetje Oedzes-van der Vaart is ontzettend goed. Tjitske woont twee straten verderop en komt regelmatig bij haar ouders over de vloer. “Al die kleine hand- en spandiensten deed en doe ik graag voor haar. Maar dat geldt ook andersom. Als er iets is kan ik altijd bij haar terecht. Ook anderen helpt ze graag. De deur is altijd open. Ze is de liefste moeder die er is.”

Fetje is inmiddels 78, maar nog alle dagen actief. Bijvoorbeeld rummikuppen met de buurvrouw is een grote hobby voor haar. Maar ook mag ze graag in de tuin bezig zijn. En als het een beetje kan, pakt ze ook graag de fiets. Om bijvoorbeeld even bij haar dochter langs te gaan voor een bakje koffie. Op verjaardagen bij familieleden is ze ook van de partij. Of ze komt ‘gewoon’ langs omdat het gezellig is. Maar dat laatste zet Tjitske aan het denken. “We vieren met elkaar een verjaardag of Vader- en Moederdag. Het is altijd zo vanzelfsprekend dat ze er zijn. Die momenten koester ik. Want dat blijft niet voor altijd. Ze worden tenslotte ook ouder.”

Fetje komt uit een gezin met elf kinderen. Het is een grote familie, die inmiddels verspreid over het hele land woont. Maar met de broers en zussen onderhoudt Fetje nog altijd goed contact. Kort geleden is een van haar zussen overleden. De eerste van de elf. Volgens Tjitske is dat voor haar moeder een groot verdriet. “Ondanks alles slaat ze zich er altijd doorheen. Samen met mijn vader, die inmiddels 81 is. Ze doen samen erg hun best om met de tijd mee te gaan. Mijn vader gebruikt WhatsApp om bijvoorbeeld foto’s te laten zien en hij verstuurt zelfs betaalverzoekjes met een Tikkie. Ondanks hun leeftijd, staan ze samen midden in het leven.”

De ouders van Tjitske zijn inmiddels 58 jaar getrouwd. Ze kregen samen vier kinderen: twee zonen en twee dochters. De familie Oedzes breidt gestaag uit. De vier kinderen kregen samen zes kleinkinderen. En ook de volgende generatie is al volop aanwezig. Er zijn al vijf achterkleinkinderen en het duurt niet zo lang meer, dan dient nummer zes zich al aan. Volgens Tjitske vindt haar moeder dat allemaal geweldig. “De vijf achterkleinkinderen zijn  allemaal meisjes. Maar we weten al dat nummer zes een jongetje wordt. Mijn moeder staat voor al haar kinderen klaar.”

Deze speciale Sa!-Moederdagactie is mede mogelijk door By Bauk Delicatessen in Gorredijk.