Afbeelding

Brandweer laat zichzelf uitgebreid zien

De brandweer in Jubbega bestaat niet alleen 75 jaar, de uitrukhal is ook compleet verbouwd en er zijn nieuwe voertuigen en een nieuwe boot. Komende zaterdag, tijdens de open dag aan de Siemen Brinksmaweg, is er veel te beleven, met onder andere spectaculaire demonstraties.

! Nynke de Vos

Jubbega Het brandweerkorps van Jubbega zet zaterdag 13 mei (13.00-17.00 uur) niet alleen zichzelf, maar de hele brandweer in de spotlights. Ook de korpsen uit omliggende dorpen en de jeugdbrandweer zijn aanwezig. Specialistische en oldtimer voertuigen zijn van dichtbij te bekijken en bezoekers kunnen zichzelf uit een escaperoom bevrijden. Ook is het mogelijk aan de hand van foto’s en nieuwsberichten uit het verleden terug in de tijd te gaan. 

Veel veranderd

Volgens Edwin Stoelwinder is er in die 75 jaar veel gebeurd en veranderd. Hij is naast zijn functies binnen de Veiligheidsregio Fryslân (onder andere ploegleider, officier van dienst en parttime clusterhoofd) al dertig jaar vrijwilliger bij de kazerne van Jubbega. Zijn aanstellingskaart van de gemeente ligt naast allerlei andere oude documenten, foto’s, notulen van de oprichting en nieuwsartikelen uit de krant uitgestald op een grote tafel in de kazerne. “Yn tarieding op de iepen dei ha wy mei-inoar dizze dokumenten sammele. Geweldich om de skiednis sa in bytsje opnij te belibjen.” Het was op 16 mei 1947 tijdens een vergadering van Plaatselijk Belang dat er werd besloten een Vereniging van Vrijwillige Brandweer in Jubbega op te richten. De gemeente gaf akkoord, mits de dorpen zelf financieel bijdroegen. Dat was geen probleem: in juni 1947 was de brandweer van Jubbega een feit. Er kwam alleen een brandspuit, een aanhanger met bluspomp die een vrijwilliger aan de eigen auto moest koppelen. In mei 1948 volgde het eerste trekkende voertuig, een tot brandweerauto omgebouwde Willys Jeep. Daarom is 1948 aangehouden als officiële start van de brandweer Jubbega.

Gemeentegrenzen

“Doe’t ik yn 1994 begûn as frijwilliger, spilen de gemeentegrinzen noch in rol”, blikt Edwin terug. Daardoor was de brandweer verre van efficiënt geregeld. “At der brân wie by it hûs hjir op ‘e hoeke, dan gongen wy dêr net hinne, mar de brânwacht fan Opsterlân wol. Sa ûnlogysk.” De gemeentelijke brandweer zorgde voor een kloof tussen de verschillende korpsen en een strijd om het verzorgingsgebied, daar zat niemand op te wachten. “As je by de brânwacht gean, dan wolle je minsken helpe, neat mear en neat minder.” De korpsen kaartten het probleem, dat al zo’n vijftig jaar bestond, zelf aan bij de bestuurders. De verschillende korpsen werken vandaag de dag wel als een geoliede machine samen. “Wy kinne ús dy striid gelokkich net mear foarstelle. We barbecueë no sels tegearre.” 

Acht minuten

Friesland heeft het goed voor elkaar met een dicht netwerk met 66 brandweerposten, terwijl elders in het land kazernes sluiten door geldproblemen of een tekort aan vrijwilligers. “Fryslân hat sels en in heal jier lyn noch in nije kazerne yn Aldegea iepene.” Daardoor is in de hele provincie binnen maximaal achttien minuten een brandweer ter plaatse. “Wy dogge alles wat wy kinne om binnen acht minuten te plak te wêzen”, vertelt Edwin trots. 

Eindelijk publiek

Voor de brandweer Jubbega is het 75-jarig jubileum een bijzonder moment. "We ha bygelyks ús 50-jierrich bestean net fierd. En ek de nij ferboude uitrukhal koene wy troch corona net oan publyk sjen litte. Dêrom no de iepen dei.” En hoewel ze in Jubbega op dit moment voldoende vrijwilligers hebben, wordt de open dag ook gebruikt om nieuwe vrijwilligers te enthousiasmeren om zich aan te sluiten bij het team. "We litte sjen wat wy dogge en gean it gesprek oan. Foar minsken mei de júste motivaasje is bij ús nammentlik altyd plak.” Het saamhorigheidsgevoel onder de vrijwilligers is groot. In de laatste weken voor de grote dag zitten ze met de hele ploeg zo'n vier avonden per week bij elkaar om de geschiedenis en het heden van de brandweer in Jubbega zo goed mogelijk neer te zetten.

Afbeelding