Duurzaam of lijdzaam?

Laatst op een bijeenkomst vroeg de spreker de genodigden te gaan staan die het nu beter hebben dan hun grootouders vroeger. Zoals te verwachten was, stond bijna de hele zaal. Je mocht blijven staan wanneer je dacht dat jouw kleinkinderen het later ook beter hebben dan jij nu. Wat denk je: de hele zaal ging weer zitten. Als iedereen verwacht dat onze toekomstige generatie het slechter gaat hebben dan wij nu, zou je toch verwachten dat iedereen dan alles op alles zet om dat te voorkomen. Dat we concrete acties ondernemen om de wereld leefbaar te houden, actief gaan verduurzamen. Ik chargeer nu een beetje, maar we doen eigenlijk niets of niet veel. We steken een dikke middelvinger op naar onze kinderen en toekomstige kleinkinderen: 'Bekijk het maar, het zal onze tijd wel duren'.

Ik vind dit zelf ook een lastig onderwerp. Wat ga ik concreet doen? Ben ik bereid meer te betalen voor groenere producten en diensten? Ga ik minder vlees eten? Koop ik meer lokaal en minder online? Alles begint met een eerste stap. Er is een website eerlijkegeldwijzer.nl waarop financiële bedrijven op basis van een aantal thema’s beoordeeld worden. Het geeft een aardige indicatie over hoe deze bedrijven omgaan met de wereld en de mensen en dieren die er op wonen. Het kan je helpen bij het maken van keuzes.

Een van de duurzaamste banken is de Volksbank met onder andere het label BLG. Een hypotheek van deze bank is ook via mij verkrijgbaar. Ons kantoorpand zijn we al aan het verduurzamen. Beide zijn stapjes in de goede richting.

Welke stap volgt en wat ga jij doen? Gaan we vol voor duurzaam of blijven we lijdzaam toezien dat de toekomstige generatie wordt opgezadeld met onze problemen?
Christiaan Schipper