Programma 11.00-17.00 uur

Officiële opening

De officiële opening van het Turfrouteseizoen wordt rond 13.00 uur op ludieke wijze verricht door Avine Fokkens, gedeputeerde van de provincie Fryslân en wethouder Rob Jonkman van de gemeente Opsterland. 

Schepen in centrum

In de sluis en de omgeving van de sluis liggen zaterdag een aantal bijzondere vaartuigen. Vanzelfsprekend is de aan Gorredijk verbonden Tjerk Hiddes aanwezig. Maar ook de Purfina 20 uit 1934, de turfbok en de Snikke van It Damshûs, Guusje en de zestien meter lange Romslach liggen in het centrum.

Oude ambachten

De Brouwerswal is zaterdag afgesloten voor verkeer. De wal is het domein van een leuke variëteit aan oude ambachten. Aanwezig zijn: een lijstenmaker, een smid, een boekbinder, een houtsnijwerker, een etser, een schilder van Hindelooper schilderwerk, een tingieter, een stoelmatter, een fineerwerker en een glas-in-loodkunstenaar.  

Dorpsomroeper

Dorpsomroeper Gerben Bouma houdt het publiek op de hoogte van wat er gaande is. Ook de Alde Wiven fan De Gordyk zwerven door het centrum. 

Sportactiviteiten

Medewerkers van Unifit verzorgen op de Langewal allerlei activiteiten om bezoekers in beweging te krijgen. 

Arjen Baakman

Zanger en pianist Arjen Baakman verzorgt gedurende de middag regelmatig optredens op de hoek van de Langewal en Formanjestrjitte. 

Film Damshûs

In de TipiSa!-tent (Brouwerswal) draait een mooie film over It Damshûs in Nij Beets.