Afbeelding

Opening van nieuw seizoen Turfroute

Het gaat steeds meer bruisen in het centrum van Gorredijk. Met nieuwe activiteiten én met een andere aanpak van bestaande evenementen. Komende zaterdag staat Gorredijk in het teken van de opening van het Turfrouteseizoen.

! Arend Waninge

Gorredijk Het is en blijft een van de charmes van Gorredijk: de vaart die door het centrum van het dorp loopt. In de zomermaanden zorgen het scheepsverkeer, de regelmatig openstaande bruggen en het schutten in de sluis voor reuring in het dorp. Vanaf maandag 15 mei worden de bruggen en sluizen weer bediend. En dat wordt zaterdag alvast gevierd met tal van activiteiten (zie kaders). 

Volgens centrummanager Jaimy Bethlehem is de vaart een belangrijke ader van Gorredijk. “Het dorp is gevormd door de vaart en het handelscentrum dat ontstond op het kruispunt van weg en water. Je ziet aan de fraaie gevels nog terug hoe belangrijk de handelsgeest van Gorredijk was. En die geest is er nog steeds. Het is een stuk historie die we niet moeten vergeten. Het zijn de wortels van het dorp. En de Turfroute is belangrijk voor de levendigheid van het dorp.” Vandaar dat Bethlehem en de fors uitgebreide activiteitencommissie de start van het vaarseizoen aangrijpen voor een feestdag in Gorredijk. “De Turfvaartdagen zijn eens in de twee jaar, maar wij vinden het leuk om ook dit jaar iets te organiseren.” De Turfroute is voor de vaartoeristen de poort naar het andere Friesland en dat geeft volgens Jaimy een andere beleving dan in de meer traditionele watersportdorpen als Heeg, Terherne en Woudsend. "Daar kunnen wij op inspelen."

Verdere ontwikkeling

De centrummanager is overtuigd van de aantrekkelijkheid van Gorredijk, waarin de vaart en de Turfroute een belangrijke rol spelen. “Beweging op het water maakt het gebied ook interessanter voor wandelaars en fietsers. Daarin zie ik best nog ontwikkelingsmogelijkheden.” De verdere ontwikkeling gaat verder dan alleen het organiseren van activiteiten. “In het algemeen is het zaak om de mensen langer vast te houden in het centrum. Daarin speelt ook het winkelaanbod een rol. Het moet voor toeristen, maar natuurlijk ook voor het eigen publiek, leuk blijven om te sneupen in Gorredijk.” Maar ook een goed ontwikkelde horeca kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het dorp, vindt Jaimy. “De opening van het terras bij Rinsma is een positieve ontwikkeling, maar er kan nog meer.”

Binding in dorp

De activiteiten van zaterdag passen in de nieuwe centrumaanpak van Gorredijk. Bethlehem: “Het was jarenlang lastig om de activiteitencommissie van winkeliersvereniging Whi in de benen te houden. De commissie bestaat nu echter uit twaalf leden met daarin acht ondernemers en vier vrijwilligers uit het dorp.” Jaimy wil de inwoners van het dorp graag nog meer bij de activiteiten betrekken. Niet alleen voor de onderlinge binding, maar ook om mee te denken vanuit de bezoeker, vanuit de consument.” Bethlehem is blij met de toenemende betrokkenheid van de ondernemers bij de ontwikkelingen in het centrum. Maar hij heeft ook nog een kritische noot: "De landelijke ketens houden zich afzijdig. Die hebben wel vestigingen in Gorredijk, maar het is heel lastig contact te leggen. Ook zij halen publiek naar Gorredijk, maar ik zou ze heel graag meer bij het dorp betrekken."

Stuyvesant Sailors uit Wolvega.
Afbeelding