Beaudine, Milou, Hellen en Radjesh.
Beaudine, Milou, Hellen en Radjesh. Foto: Renske Woudstra

Moeder voor gezin en hele buurt

Als moeder staat ze altijd klaar voor het gezin van Radjesh, Milou en Beaudine. Maar daarnaast is Hellen Baidjoesingh (70) ook zo’n beetje de moeder van de hele buurt. Een moeder om trots op te zijn vindt zoon Radjesh. “Daarom alleen al verdient ze op moederdag extra aandacht.”

! Renske Woudstra

Gorredijk Het is pure liefde, zegt haar zoon. “Mijn moeder is heel sociaal. Dat zit ook in onze cultuur.” Die cultuur is Surinaams. “Bij ons kook je nooit voor twee of drie mensen; je kookt vaak meer, soms voor de hele buurt.” En daar genieten de buren aan de Stokerij van mee. “Ze weet dat sommige buren alleen zijn. Ze kookt lekker Surinaams eten en wat dan over is, brengt ze bij hen. Dat doet ze altijd. Of ze roept de buren: kom lekker bij mij eten. Soms zijn er buren die haar vlees brengen en dan maakt zij daar wat lekkers van.”

Nooit 'nee'

Moeder Hellen helpt waar ze kan. Zo ook in het gezin van Radjesh. “Onze dochter Beaudine van vier gaat naar De Treffer. Afhankelijk van onze werktijden haalt mijn moeder Beaudine op van school, vaak twee keer per week. Dan gaan ze bij haar thuis lekker eten of spelen met de kinderen in de straat of naar de speeltuin. We blijven dan ook bij haar eten. En ook bij calamiteiten zegt ze nooit ‘nee’.”

Ze is zo sterk als staal, zegt haar zoon trots. “Echt geweldig! Ze staat voor iedereen klaar, vrienden, familie of buren, ze helpt waar ze kan. Ze is goedlachs en behulpzaam.” Het is bij zijn moeder meestal een gezellige drukte, vaak zit ze met een groep buren voor huis. “Zo is ze, dat haal je er gelukkig niet uit.” 

Hij is een mamma’s-kindje, geeft Radjesh ruiterlijk toe. “Die Surinaamse streng kun je niet doorknippen. Moeder was en is er altijd voor mij, in goede en in slechte tijden.” En het leuke: moeder Hellen praat Surinaams met haar kleindochter, Radjesh doet dat in het Fries en zijn vriendin Milou in het Nederlands.

Hij was negen jaar toen hij van Suriname naar Nederland verhuisde. Moeder ging al drie jaar eerder. “Het is niet vanzelfsprekend dat een moeder altijd voor je klaarstaat. Wat ik meemaak is dat er ook ouders zijn die niet op hun kleinkinderen willen passen. Wij hoeven haar maar te bellen en ze staat klaar, ook al is ze ziek. En daarom is ze heel bijzonder en verdient ze, net als alle andere moeders, op deze dag extra aandacht.”

Deze speciale Sa!-Moederdagactie is mede mogelijk gemaakt door Daan's Drogisterij in Gorredijk.