Burgemeester Lex Roolvink feliciteerde het jubilerende echtpaar Bas en Nel Klaassen.
Burgemeester Lex Roolvink feliciteerde het jubilerende echtpaar Bas en Nel Klaassen. Foto: Siebe Kuipers

‘We zijn inmiddels aan elkaar gewend’

Nieuws

GORREDIJK Bas (89) en Nel (85) Klaassen zijn 65 jaar getrouwd. “Inmiddels zijn we wel aan elkaar gewend”, zegt Bas lachend. In een ruim appartementencomplex grenzend aan de nieuwbouwwijk van Gorredijk, genieten zij nog elke dag van de kleine dingen.

Bas en Nel Klaassen hebben niet hun hele leven in Friesland gewoond. Bas komt uit Voorschoten en Nel uit Leiden. Beiden waren in hun jeugd al liefhebber van fietsen. Bas maakte veel toertochten met een vriend. Zo ook op 5 mei 1956, toen ze samen tussen de weilanden fietsten. Op de splitsing van de weg werd de fiets even aan de kant gezet. De vermoeidheid sloeg toe en de zin om verder te fietsen was ook zo goed als verdwenen. 

Toch klaarde Bas ineens weer helemaal op. Want daar kwam Nel aangefietst. Hij twijfelde niet en sprong op het zadel. Erachteraan. De avond daarop hadden de twee hun eerste afspraakje. Bas: “Ze zocht een vent met een mooie snor. Toevallig had ik er een.” Maar daar grijpt Nel even in. “Ik viel voor jouw golvende haarlokken. Die snor mocht er wat mij betreft meteen af.” Bij beiden verschijnt een lach op het gezicht. Want wat de reden van de eerste verliefdheid ook mag zijn, ze zijn nu al 65 jaar officieel een paar. En het geheim? Dat is volgens Bas de verdraagzaamheid. “En heel af en toe zet ik mijn gehoorapparaat even uit”, grapt hij.

Van west naar noord

Rond 1980 had was er in Nederland sprake van een economische recessie. In die tijd was Bas veel met zijn broer bezig in de bouw. Eerst als sjouwer, later werd hij omgeschoold tot timmerman. “Mijn broer raakte zijn baan kwijt en vertrok naar Friesland. Een jaar later had ik ook geen werk meer. Toen ben ik naar het Noorden verhuisd.” Bas en Nel verbleven eerst tijdelijk bij de broer in Gorredijk. De broers zetten daarna een tweehandswinkel op met machines, apparatuur en gereedschappen.

Boerderij opgeknapt

Hun eerste huis was de voormalige melkfabriek in Langezwaag. Toen Bas en Nel later een oude boerderij kochten in Luxwoude, heeft hij die zelf helemaal opgeknapt. “Onze kleinkinderen vonden dit stekkie geweldig. We hebben daar met z’n allen veel plezier beleefd.” 

Door gezondheidsklachten heeft Bas het huis jammer genoeg nooit kunnen afmaken. Ze verhuisden naar een twee-onder-eenkapwoning in Gorredijk, waar ze vijf jaar hebben gewoond. Daarna gingen ze naar het ruime appartement, waar ze vandaag de dag nog altijd wonen.

Bas en Nel hebben vijf kinderen. Vier van hen wonen in de buurt. De oudste woont in Rotterdam, maar het onderlinge contact is goed. “We hebben elkaar nog. En natuurlijk onze fantastische kinderen. Zij komen regelmatig even langs en nemen ons overal mee naartoe.” Ook hebben ze kleinkinderen. “Zes en een half in totaal. De zevende is namelijk onderweg en komt in augustus.”

Pluk de dag

Bij het ouder worden komen ook de gezondheidsproblemen. Daar heeft zeker Bas al een paar jaar mee te maken. Dag en nacht krijgt hij zuurstof toegediend. Maar dat weerhoudt het echtpaar er niet van om nog volop leuke dingen te ondernemen. “Ik vond een tweezits-scootmobiel. En dan niet eentje waar je naast elkaar zit, maar juist achter elkaar. Omdat we niet meer de auto kunnen pakken, is dat ding een mooi alternatief.” 


Fam. Klaassen 65 getrouwd - marjon klaassen

Af en toe gaan ze samen of met het hele gezin op pad. Waar ze vorig jaar nog een groot jubileumfeest organiseerden, vieren ze dat dit jaar met familie op de boot. Binnen liggen de puzzelboeken en kranten op tafel. Bas en Nel houden namelijk niet van televisiekijken. Alleen voor het nieuws gaat het scherm aan. En de (klein)kinderen komen regelmatig op bezoek. “Wij komen de dag wel door. Humor is daarbij belangrijk. Je kunt bepaalde dingen negatief bekijken. Maar wij doen dat juist met een glimlach.”