Verkoop Huize Bordena leidt tot discussie over parkeren in Beetsterzwaag
Verkoop Huize Bordena leidt tot discussie over parkeren in Beetsterzwaag

Veel ruis rond parkeren in Beetsterzwaag

Algemeen

BEETSTERZWAAG Wethouder Durk Durksz trok maandag direct het boetekleed aan. De communicatie rond het voorstel om vier parkeerplaatsen achter Huize Bordena in Beetsterzwaag aan de openbaarheid te onttrekken had beter gemoeten. 

Daarmee maaide hij zorgvuldig het gras voor de voeten weg bij raadsleden die de pen al hadden geslepen. “Ik lûk my dit wol oan. Ik doch myn stjonkende bêst om dit tenei foar te kommen.” Wanda Geertsma (VVD) gaf net daarvoor aan dat raadsleden in een oriënterende raadsvergadering antwoorden op vragen horen te krijgen, maar dat in dit dossier de onduidelijkheden alleen waren toegenomen. 

Kees-Jan Dijk (CDA) voegde er fijntjes aan toe dat Opsterland nu vier wethouders heeft en ook over dorpswethouders beschikt, maar dat dit op dit dossier niet zichtbaar was. 

Shajan de Wagt (D66) ging nog een stapje verder. “Het college heeft voor haar beurt gehandeld door eerst te verkopen en daarna de raad om toestemming te vragen. Om vervolgens de raad nog te waarschuwen dat wanneer ze tegen stemt er een schadeclaim dreigt. Dat schaadt het vertrouwen in de politiek.” 

Vorige week leek de kou uit de lucht toen het college aanvullende schriftelijke informatie stuurde waaruit duidelijk werd dat vier openbare parkeerplaatsen minder in het centrum geen onoverkomelijke problemen oplevert.

Ook schreef het college dat er inmiddels gesprekken waren gepland met Plaatselijke Belang en de ondernemers om te praten over de parkeerdruk in Beetsterzwaag. Dat bleek echter niet het geval, zo schreven beide organisaties afgelopen vrijdag in een pittige brief. Ze noemen de communicatie van het gemeentehuis ondermaats en onzorgvuldig. ‘Van alle beloofde verbeteringen is niets terecht gekomen.’ 

Bovendien noemen Plaatselijk Belang en de ondernemersvereniging het niet betrekken van bewoners en ondernemers bij het parkeeronderzoek ‘een beschamende minachting jegens de direct belanghebbenden die al jaren hun zorgen uiten.’ De raad ging uiteindelijk wel unaniem akkoord met het voorstel om de vier parkeerplaatsen aan de openbaarheid te onttrekken. Wethouder Durks wil wel kijken waar de plekken gecompenseerd kunnen worden.