Gordykster merke 2023
Gordykster merke 2023 Siebe Kuipers

Heerlijk voorjaar op Gordykster Merk

Nieuws

GORREDIJK Een centrum vol kraampjes. Met een groot aanbod: kleding, sieraden, schilderen, zelfs nog cd’s en dvd’s. Ook de opkomst van het publiek was groot. Zie daar het beeld van de traditionele voorjaarseditie van de Gordykster Merk.

Het is een lange sliert witte kraampjes, opgesteld in de Hoofdstraat, Langewal, Formanjestrjitte en Brouwerswal. Het is gezellig druk. “Vijf halen, vier betalen”, roept een koopman achter zijn boekenkraampje. Een grote groep mensen staat in zijn witte tent te sneupen tussen de boeken.

Bij een markt hoort vanzelfsprekend ook de inwendige mens. De geur van gerookte vis en gedroogde worst overheerst. Tien meter verder ruik je de versgebakken friet. Weer een paar stappen verder sta je voor de poffertjeskraam. Zo is er voor elk wat wils. Tijdens de markt zijn ook de winkels open.

De aantrekkelijke kortingskaartjes op de kraam zorgt ook voor bezoekers in de winkel. Vanuit de Marktstraat klinkt een hoop lawaai. Op de parkeerplaats is het druk. Er is kermis. Mensen staan in de rij voor de attracties. Ook de schiettent en de grijpautomaten trekken bezoekers. En het is niet tevergeefs. Heel wat mensen lopen rond met een prijs onder de arm. En dat zorgt voor blije gezichten. Blijkbaar is niemand van een koude kermis thuisgekomen.

Langs het water

Aan het einde van de rij met witte tentjes zitten een paar mensen langs de kant van het water. Een als kapitein verkleedde man zit gehurkt met een controller in zijn handen. Hij bestuurt een ‘grote’ miniatuurboot. Het trekt behoorlijk wat mensen, velen blijven staan om even te kijken. Niet alleen vanwege de bestuurbare bootjes, maar ook de geconcentreerde blikken van de mannen langs het water trekken de aandacht.

In het water ligt ook een tropisch aangeklede praam, die zaterdag twee keer dient als podium voor een modeshow van Rinsma Modeplein. Een dj probeert er nu met housemuziek de sfeer goed in te brengen, maar de mensen zijn met andere dingen bezig. Zo is er een jacht op vrije tafels op het terras. Zodra iemand staat, duiken er gelijk vier mensen op af. De terrassen langs het water zitten op deze prachtige dag dan ook bomvol.


 Foto: Siebe Kuipers

Zonovergoten dag

De zon schijnt volop. Maar het contrast tussen kleding is groot. De een draagt zomerse shirts en de ander winterse jasjes. Een kale man zit op het terras. Hij loopt naar de kraam schuin tegenover hem. Al lachend loopt hij terug naar de tafel. Met een gloednieuwe pet. “Ik tocht lit my mar ferstannich dwaan. En ha ik dochs noch wat kocht.”

Opnieuw bleek dat het in 2017 een schot in de roos is geweest om de traditionele voor- en najaarsmarkt van de maandag naar de zondag te verplaatsen. En dat de zon dan ineens wordt verdrongen door een paar regendruppen, dat mag de pret niet drukken. Zeker niet voor de feestliefhebbers die buiten op het terras van muziekcafé de Compagnon staan. Met een flinke borrel op, bereiken een paar mensen al voor de avond valt de finish. Ondertussen worden de kraampjes leeggehaald. De voorjaarsmarkt is voorbij.