Afbeelding

Emotionele reacties op ‘Stil op Souder’

Cultuur

JUBBEGA ‘It wie mûsstil yn de seal mei hjir en dêr it snokkerjen fan emoasjonele taskôgers.’ Ruim driehonderd bezoekers waren 4 en 5 mei aanwezig bij de voorstelling ‘Stil op Souder’ in MFG De Kompenije.

Het fictieve verhaal over Sjoerd Dykstra maakte zowel bij de cast als het publiek de nodige emoties los. Langzaam maar zeker werd toegewerkt naar de climax van het verhaal: ‘Wêrom wie it stil op Souder?’

Regisseur Appie Nutterts: “We wilden het publiek raken door een serieus toneelstuk op de planken te brengen met een ernstige verhaallijn. En dat is gelukt. We zijn overrompeld door alle reacties uit het publiek, waaronder veel bezoekers die de oorlog niet hebben meegemaakt.”

De voorstelling ‘Stil op Souder’ was onderdeel van het project ‘Theater na de Dam’. waarbij theatermakers op 4 en 5 mei door heel Nederland om 21.00 uur de Tweede Wereldoorlog op eigen (theatrale) wijze herdenken. Speciaal voor deze gelegenheid is de voorstelling geschreven door Jeffry Schoppen. “It wie bysûnder en it sil ús noch lang bybliuwe.”