Snel de wapens verbergen!
Snel de wapens verbergen! Foto: Arend Waninge

Herbeleving van wapendropping in De Deelen

Nieuws

TIJNJE Net voorbij de Warrebrêge, in het riet van de Heafeart. Twee ‘skoukes’ met mannen die de omgeving nauwkeurig in de gaten houden. Verzetsstrijders kommen in draf met de eerder in De Deelen gedropte wapens over de dijk. Het is net na 9.00 uur. De Wapendropping Wandel-beleeftocht is begonnen.

De bussen rijden af en aan bij kaasboerderij De Deelen. Vol wandelaars die vanuit Aldeboarn naar de start van de wandeltocht worden gebracht. Om daarna 20, 12 of 5 kilometer te wandelen.


Initiatiefnemer Hessel Bouma uit Hoornsterzwaag heet ieder groep welkom. Vandaag wordt zijn idee werkelijkheid. De tocht die al in 2020 gepland stond, gaat nu toch van start. Dit jaar zijn er geen vergunningen of pandemieën die nog roet in het eten kunnen gooien. Hij wenst iedereen veel plezier. “En wêz wach foar Dútsers en lânwachters.’ Ieder kwartier starten 250 deelnemers aan hun tocht. In totaliteit hebben zich 4.000 deelnemers aangemeld. Het is een mooie zaterdag met goede wandeltemperaturen.

Commissaris van de Koning Arno Brok is bij de start van de eerste groep wandelaars aanwezig. Net als de burgemeesters Lex Roolvink (Opsterland) en Tjeerd Van der Zwan (Heerenveen). Als Brok de mensen toespreekt ontstaat er ineens rumoer. Twee dames beschikken volgens de aanwezige Duitse militairen niet over de juiste ‘Ausweis’. Ineens klinkt het luid en duidelijk: ‘Abführen’. De scène komt binnen, misschien wel meer dan de bedoeling is.

Het is een voorbode van wat de wandelaars onderweg gaan zien. Verdeeld over de tocht passeren ze vijftien beleefmomenten, waar meer dan vijftig toneelspelers het verhaal van de wapendropping van 5 januari 1945 in De Deelen vertellen.

Bij terugkomst in Aldeboarn is er om 16.00 uur een Openluchtspel ‘Oorlog kent alleen verliezers’, het thema van de dag. ’s Middags om 14.00 en 17.00 uur springen parachutisten bij De Deelen en Akkrum uit een oud Antonov-vliegtuig.