4 mei bij kerk Weinterp
4 mei bij kerk Weinterp Arend Waninge

Weinterp staat stil bij Klaas te Nijenhuis (met video)

Nieuws

WIJNJEWOUDE Hij werd slechts 43. De verzetsactiviteiten hadden zijn gezondheid zo aangetast dat Klaas te Nijenhuis in 1958 veel te jong overleed. Zijn leven stond donderdag centraal tijdens de 4 mei herdenking bij de kerk van Weinterp.

De drie klokken van de Weinterper klokkenstoel galmen over het kerkhof. Ter afsluiting van een indrukwekkende bijeenkomst rond de herdenkingsnaald bij het graf van de in de oorlog omgekomen gebroeders Welfing. De honderden aanwezigen staan in een grote kring rond het monument, met passend oog voor de overige graven. 

Ze hebben net geluisterd naar het indrukwekkende levensverhaal van Klaas te Nijenhuis, verteld door zijn kleindochter Anke Creutzburg-Wallenburg. Ook andere familieleden van de verzetsstrijder zijn bij de bijeenkomst aanwezig. 

Klaas te Nijenhuis zat in het verzet, als actief lid van de Knokploeg (KP) groep Smallingerland. Hij was onder andere betrokken bij een overval in Burdaard, op zoek naar ongebruikte persoonsbewijzen, bedoeld voor neergeschoten geallieerde piloten en ondergedoken Joden. De actie bleek te zijn verraden, de overvallers vluchtten met bootjes de Murk op en hielden zich in het riet in ijskoud water schuil. Te Nijenhuis liep hierbij een longontsteking op waar hij blijvend last van zou houden. 

Klaas was tijdens de oorlog weinig thuis in Wijnjewoude. Ook net na de geboorte van zijn dochter Anky in mei ’44 bleek het daar te gevaarlijk. Klaas vluchtte net op tijd en verstopte geheime papieren in de luier van de jonge baby. 


Anke Creutzburg-Wallenburg vertelt het verhaal over haar opa Klaas te Nijenhuis - Foto: Arend Waninge

Klaas te Nijenhuis staat met een groep ondergedoken KP’ers ook op een foto die is genomen op een boerderij onder Opeinde waar ook neergeschoten geallieerde vliegers werden opgevangen. In de vroege morgen van 21 november 1944 overvielen vijf Duitse militairen de boerderij. Twee zonen van de boer en een onderduiker werden doodgeschoten. Bij een vuurgevecht kwam een Duitse militair om het leven. De Duitsers vluchtten, later ging de boerderij in vlammen op. 

Na de bevrijding waren er uiteraard blijde momenten. De oorlog was immers voorbij. Maar Klaas werd opgeroepen door de Binnenlandse Strijdkrachten. In Zuid-Limburg hield hij zich bezig met het onschadelijk maken van munitie. Toen een van de projectielen vroegtijdig ontplofte, kwamen scherven in het hoofd van Klaas terecht en veroorzaakten tijdelijke doofheid. 

Gezondheidsklachten stonden emigratie naar Zuid-Afrika in de weg, maar ook het voortzetten van het schildersbedrijf werd steeds moeilijker. In 1958 overleed Klaas, slechts 43 jaar oud. Vele jaren na de oorlog kreeg hij zijn eigen straat in het dorp.


Foto: Arend Waninge