Afbeelding

Opsterland telt nog maar één bankkantoor

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland telt nog slechts één bankkantoor, de Regiobank in Gorredijk. Daarnaast houdt de Rabobank iedere dinsdagochtend en vrijdagmiddag zitting in de bibliotheek van Gorredijk.

Dat schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van raadslid Bareld van der Meer (CDA). Volgens het college hebben banken maar een relatief beperkt aanbod van alternatieve fysieke dienstverleningsopties.

Het college stelt het belangrijk te vinden dat alle inwoners van Opsterland, dus ook kwetsbare groepen inwoners en lokale ondernemers voor financiële dienstverlening terecht kunnen bij een fysieke bank of een dienstverleningspunt van een bank binnen een redelijke afstand van de eigen woonplaats. Ook vindt Opsterland het belangrijk dat kwetsbare groepen hulp kunnen krijgen bij het doen van hun bankzaken.

Het college begrijpt dat voor bepaalde kwetsbare groepen de digitalisering van het betalingsverkeer een grote uitdaging vormt, maar dat de primaire verantwoordelijkheid van het betalingsverkeer bij de aanbieders van de financiële dienstverlening ligt.

Omdat het aanbod van banken beperkt is, is het Opsterland zelf actief in ondersteuning rond ‘gezond financieel gedrag’, zoals de inzet van budgetcoaches en de samenwerking met vrijwilligers van Humanitas.

Dit aanbod is ook onderdeel van een geplande informatiecampagne rondom bewust omgaan met geld, als onderdeel van het project ‘Bestaanszekerheid’. Het college geeft daarnaast aan in overleg met de banken te willen kijken of het mogelijk is een pilot naar Opsterland te halen voor gezamenlijke informatiepunten in bibliotheken waar bankklanten met hun vragen terecht kunnen en waar aansluiting wordt gezocht met de informatiepunten Digitale Overheid. De gemeente is zelf via het Gebiedsteam al aangehaakt op het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek van Gorredijk.