Xander Wagenaar is topscorer bij RWF.
Xander Wagenaar is topscorer bij RWF. Foto: Dijks Media

RWF is klaar voor stap omhoog

In een aantal competities is de strijd om de titel al (zo goed als) beslist, maar de vierde klasse D van het zaterdagvoetbal stevent af op een zinderend competitieslot. RWF verspeelde zaterdag kostbare punten, maar is nog altijd een van de belangrijkste kandidaten voor de titel. “We moeten de laatste drie duels optimaal presteren.”

Frieschepalen De roodwitten mogen in de komende duels tegen NWVV, Glimmen en Mussel geen steken meer laten vallen. De tegenstanders zijn geen hoogvliegers op de ranglijst, maar toch. Druk is een apart fenomeen. Als de benen en de geest onder hoogspanning komen te staan, kan het soms faliekant misgaan. Daar weten ze bij RWF na de dramatische ontknoping van vorig seizoen alles van. RWF won toen de eerste tien duels en leek onstuitbaar op weg naar de titel. In maart veranderde alles. Waar RWF tot dan het fortuin van de kampioen vaak aan de zijde had, koos het geluksengeltje in de tweede seizoenshelft voor een andere favoriet. In de slotfase van de competitie streefden de latere kampioen ODV en Kootstertille RWF voorbij. Geen schande, want dat waren volgens trainer Jan Haan twee topploegen als concurrenten. “Dat blijkt wel nu ze zich dit seizoen moeiteloos in de derde klas handhaven.” De dramatische uitschakeling in de nacompetitie tegen Lycurgus deed veel meer pijn. RWF leidde kort voor tijd met 3-1, incasseerde alsnog twee treffers en werd in de penaltyreeks uitgeschakeld. Haan was er de hele zomer ziek van. Hoe groot de teleurstelling na het mislopen van de titel en promotie ook was, het was wel een leerzaam jaar. De opgedane ervaring kwam twee weken geleden goed van pas in de topper tegen koploper Onstwedder Boys. RWF won in Groningen met 1-3 en kwam zo op gelijke hoogte met de belangrijkste titelrivaal. “Vorig seizoen kwam ODV bij ons op bezoek. Het was voor hen aanhaken of afhaken. ODV won en pakte uiteindelijk de titel.” Een soortgelijk scenario had RWF voor ogen toen het bij Onstwedder Boys op bezoek ging. De roodwitten hadden de messen geslepen voor de topper die ondanks een snelle achterstand en een kneiterspannende slotfase, een terechte zege opleverde.

RWF is nu medekoploper, een positie die de club uit Frieschepalen te danken heeft aan een uitstekende serie na de winterstop, waarin zeven van de elf duels een zege opleverden en er slechts twee keer werd verloren. RWF scoorde dit jaar 21 treffers en stond slechts zeven tegentreffers toe. De defensie hield vijfmaal de nul. Haan: “Het staat defensief als een huis.” De roodwitten beschikken over de minst gepasseerde defensie (19 tegentreffers) van 4D. Haan: “En dat terwijl we aanvallend spelen, hoog druk zetten en snel de bal proberen te veroveren. We willen het initiatief, want met ons voetballend vermogen zijn we in staat de wedstrijd te dicteren.”

Andere mindset

De goede resultaten van de afgelopen maanden zijn volgens Haan ook te danken aan een veranderde mindset. “Voor de winterstop dachten we het soms op tachtig procent te kunnen redden. Na de winterstop zijn we harder gaan trainen en geven we ook op zaterdag thuis. We geven vanaf de eerste minuut gas en blijven geconcentreerd spelen. Als we dat volhouden zijn we moeilijk te verslaan.” Ook afgelopen weekend leed RWF geen nederlaag, maar de 1-1 tegen de nummer drie van de ranglijst, FC Assen was een tegenvaller. RWF incasseerde in de slotminuut nog een tegentreffer, gelukkig viel de schade van het puntenverlies mee omdat titelrivaal Onstwedder Boys ook steken liet vallen. “We hadden uitstekende zaken kunnen doen”, baalde Haan na afloop van het gelijke spel. De aan het eind van het seizoen vertrekkende Haan wil RWF afleveren in de derde klasse. De club uit Frieschepalen is klaar voor een stap hogerop, vindt de trainer. “We kunnen het niveau aan. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de spelers, want die jonge jongens worden niet beter van nog een jaar vierde klasse. Maar je moet eerst promoveren en dat is niet zo makkelijk.” Een van de sleutelspelers bij RWF is Xander Wagenaar. De jonge middenvelder, met veertien treffers clubtopscorer, ontwikkelt zich volgens zijn trainer in rap tempo. Maar RWF is niet afhankelijk van Wagenaar. “Als Xander niet vrijkomt, hebben we met Daan de Boer en Wieger Bosma nog twee spelers die graag aan de bal komen en beslissend kunnen zijn.”

Goede serie

Titelrivaal Onstwedder Boys krijgt tegen FC Assen en Waskemeer nog twee lastige duels voor de kiezen, maar Haan wil niet afhankelijk zijn van foutjes van de concurrent. Ondanks de grote druk ziet de trainer met vertrouwen uit naar de komende weken. "We hebben een goede serie achter de rug, dat voetbalt anders dan wanneer je in een mindere fase zit.” Maar, zo weet de trainer ook, RWF moet er de komende weken wel staan. Het moet beter dan in het thuisduel tegen FC Assen. "We zijn ver gekomen, nu breken de weken aan waarin de beslissing valt. Het wordt een spannend en prachtig slot van de competitie. Het zou geweldig zijn als we de klus afmaken.”

Assistent Theo Verbeek en trainer Jan Haan.