Grietje Hofstra en Trienke Gjaltema.
Grietje Hofstra en Trienke Gjaltema. Foto: Julia van der Werf

De creabea's van Luxwoude

Luxwoude Het begon ooit met het vouwen van theezakjes. Daarna ging het balletje rollen. Na ruim twintig jaar is de Nifelklup uitgegroeid tot een vrijblijvende en uitgebreidere club voor allerlei soorten knutselwerkjes.

! Julia van der Werf

"Als we deze knutseldagen niet hebben, wanneer zien we elkaar dan?” Grietje Hofstra en Trienke Gjaltema bedenken daarom eens in de vier weken knutselactiviteiten. Niet alleen om te fröbelen en pielen, maar vooral omdat het gezellig is. “Het is geen probleem als je iets anders wilt gaan doen. We zijn allemaal heel verschillend en iedereen werkt op zijn eigen manier en tempo.”

Vroeger was er clubwerk in het dorp, georganiseerd voor jong en oud. Want de vraag om samen dingen te doen was er in Luxwoude. Clubwerk is er alleen nog voor de jongeren, dus bedachten de ouderen zelf iets. De knutselactiviteiten van clubwerk vielen in de smaak bij de dorpelingen, merkten Grietje en Trienke. “In ons dorp is sociaal contact belangrijk. De creabea’s onder ons wilden dat combineren met knutselen. Daar was vraag naar.”

Meer creabea’s en creabobs

De Nifelklup bestaat uit tien dames. Vooral uit Luxwoude, maar er zijn ook leden uit Langezwaag en Tjalleberd. “Het is natuurlijk altijd leuk als er meer mensen bij komen. De club kent geen leeftijd, het oudste clublid is 87. En het is zelfs geschikt voor mannelijke creabobs”, zegt Grietje lachend. Vooral kaarten maken is populair onder de clubleden. “Kaarten voor een verjaardag, een geboorte of spontaan opsturen wordt veel gedaan. Ik heb een penvriendin. Dus zij ziet veel van mijn zelfgemaakte kaartjes.” Ook worden verschillende technieken toegepast bij bijvoorbeeld stempelen, servetten plakken en patronen uitsnijden.

De Nifelklup is alleen in het winterseizoen actief. Van oktober tot maart. “Juist in die periode is het belangrijk om samen te komen. In het voorjaar zijn de leden liever in de tuin bezig.” Soms plannen ze een hele dag in om iets leuks te gaan doen, zoals die keer dat er ‘restverwerking’ op het programma stond. Alles wat er over was, kon hergebruikt worden. 

Knutselspullen

Voor de activiteiten wordt knutselmateriaal gekocht bij hobbywinkels en de Action. Daarvoor wordt een kleine bijdrage gevraagd. "Het gaat met name om bijvoorbeeld bigshots en jelly plaids. De stickers, servetten en versieringen nemen ze zelf mee. Dat wordt dan gedeeld met iedereen. Vooral bloemen en vlinders vallen in de smaak.” Niet alleen het materiaal kost geld. Ook de locatie vraagt een kleine tegemoetkoming in de kosten. "Het aantal leden dat we nu hebben is genoeg. Zo blijft het rendabel. Veel kleiner dan dit kan eigenlijk niet. Dan wordt de bijdrage per persoon te hoog.” Pinterest geeft de dames inspiratie, dus aan ideeën geen gebrek. Waar wel een gebrek aan is zijn knutselwinkels. "Momenteel is de keuze wat betreft winkels schaars. We doen het nu vooral met onze voorraad. En natuurlijk de Action.” Ondanks dat, vinden de dames het nog altijd leuk om zich bezig te houden met de Nifelklup. "Het is vooral gezellig met elkaar, dat is belangrijk. En de volgende data zijn al bekend. Op 24 oktober, 21 november en 19 december gaan de handen weer uit de mouwen.”