Vlnr: Cecil (staand echtgenoot Trienus), Gorus, Hetty en Arno.
Vlnr: Cecil (staand echtgenoot Trienus), Gorus, Hetty en Arno. Renske Woudstra

Nieuw bankje houdt professor Van Oordt in ere

Nieuws

TERWISPEL Het in 1969 geplaatste bord met daarop ‘Natuurreservaat Van Oordt’s Mersken’ was er al jaren niet meer. Toch zou het leuk zijn om op een of andere manier de naamgever van het Natura 2000-gebied terug in de herinnering te brengen. Dat gebeurde dinsdag met het plaatsen van een bankje waarop de QR-code verwijst naar de geschiedenis van het gebied en in het bijzonder naar prof. dr. Gregorius Johannes van Oordt.

Al enige jaren is in Terwispel een werkgroep actief die historische plaatsen en gebouwen voorziet van infobordjes. “Mei ús kommisje wienen we dwaande om in kuier- en fytsrûte dêr bydel te meitsjen. Doe kaam ek de gedachte op om it learzenpaad mei te nimmen yn sa’n rûte”, vertelt Henk de Vries van de commissie. In plaats van een informatiebord, besloten ze dat een bankje mooier zou zijn. 

Eind 2021 zocht de commissie contact met Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied, voor realisatie. Het bankje werd mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de Van Teyens Fundatie en is geplaatst tegen de bosrand. ‘Het gebied achter het bankje is Van Oordt’s Mersken, het gebied waar voor het bankje is de Bouwerspolder’ staat geschreven op de kleine plaquette met QR-code.

Dankzij Van Oordt is de aloude ganzenpleisterplaats het eerste gedooggebied voor ganzen geworden, vertelt rondleider Sikke Visser. “Kijk, dat zijn dingen die wij niet wisten”, reageert kleindochter Cecile van Oordt die samen met zus Hetty, broer Gorus en achterkleinzoon Arno bij de plaatsing van het bankje aanwezig is. Gorus: “Het bord bij dit gebied was al jaren weg. Niemand in de familie wist eigenlijk meer waar het was totdat achterneef Henk van Oordt alles uitzocht.” Zo kwam in juli 2022 een en ander samen doordat Henk contact zocht met om een herinnering te plaatsen, vertelt Henk de Vries van de historische werkgroep.

Wie was eigenlijk prof. dr. Gregorius Johannes van Oordt naar wie het Natura 2000-gebied Van Oordt’s Mersken vernoemd is? Wie de QR-code scant komt uit op de site van Terwispel waar het verhaal over zijn grootvader wordt verteld door Gorus van Oordt. Daarnaast is het verhaal over de Bouwerspolder te lezen, in de volksmond genoemd naar de verveners die hier de turf afgroeven.

Gregorius Johannes van Oordt zette zich in voor natuurbescherming in het algemeen en in het bijzonder voor de ganzenpleisterplaats bij Beetsterzwaag, zoals toen het gebied genoemd werd. In 1953 wees hij de Rijksoverheid op het belang van de ganzenpleisterplaats als overwinteringsgebied. Dit heeft geleid tot een eerste aankoop van 200 ha en met destijds het doel om het gebied tot 600 ha uit te breiden.

Het gebied werd op 28 mei 1969, met het plaatsen van een bord, genoemd naar de professor. Inmiddels beslaat Van Oordt’s Mersken een oppervlakte van circa 840 ha. In 2013 werd het aangewezen als Natura 2000-gebied waarmee het belang voor behoud duidelijk wordt aangetoond.


Vlnr: Cecil (staand echtgenoot Trienus), Gorus, Hetty en Arno. - Foto: Renske Woudstra