Afbeelding

Herdenkingen 4 mei

Nieuws

OPSTERLAND Op donderdag 4 mei staan we in Nederland stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plekken in de gemeente Opsterland vinden herdenkingen plaats.  

Wijnjewoude 

Aan het Tsjerkepaad start de 4 meiherdenking om 19.40 uur met opstellen. Daarna volgt de stille omgang naar begraafplaats Weinterp waar de kranslegging is. Na de twee minuten stilte wordt het verhaal van Klaas te Nijenhuis verteld. Hij overleed aan onder andere de gevolgen van de oorlog. Er worden bloemen gelegd op zijn graf waarbij zijn familie aanwezig is.

Tijnje 

De 4 meiherdenking heeft het thema ‘Leven met de oorlog’ en start (19.00 uur) met een samenkomst met muziek in de kerk aan de Rolbrêgedyk. Hierna volgt de stille omgang langs Breewei, Warrewei, Winia Ikkers en Master Roordawei. Bij het monument op de Algemene Begraafplaats wordt een krans gelegd en is er een overdenking door dominee Frans Willem Verbaas. Korps De Bazuin speelt en er is een voordracht door schoolkinderen. Na ‘The last post’ door De Bazuin is er klokgelui en twee minuten stilte. Wie niet deel kan nemen aan de stille omgang kan rechtstreeks naar de begraafplaats komen. Tynsters wordt verzocht om tussen 18.00 en 20.00 uur de vlag halfstok te hangen. De Breewei is tussen 19.15 en 20.10 uur afgesloten voor verkeer.

Beetsterzwaag 

In de Dorpskerk start de 4 meiherdenking om 19.00 uur met een openingswoord door burgemeester Lex Roolvink. Tijdens de bijeenkomst staat het verhaal van Fieke Asscher centraal. Zij vond in Beetsterzwaag, als dochter van de opperrabbijn in Groningen, een veilig onderduikadres. Verder wordt op passende wijze aandacht besteed aan hen die recentelijk, vanwege de oorlog in Oekraïne, onderdak zochten. Medewerking is er van Euterpe en Zangstudio Lysbeth. Na de twee minuten stilte volgt de kranslegging bij het monument aan de voet van de toren.

Gorredijk

De 4 meiherdenking start om 18.45 uur met het voorlezen van gedichten in de Ontmoetingskerk. Hierna gaat de stille tocht naar de begraafplaats aan de Hegedyk. Daar worden bloemen gelegd bij de graven van de gevallen piloten met aansluitend de twee minuten stilte. Na afloop is er in de Ontmoetingskerk koffiedrinken en wordt de film over de Hoofdbrug in oorlogstijd getoond.