Mettje Leijenaar, Maaike Walthuis en Rink Bethlehem presenteren de rolstoelfiets.
Mettje Leijenaar, Maaike Walthuis en Rink Bethlehem presenteren de rolstoelfiets. Foto: Renske Woudstra

Zonnebloem trakteert op rolstoelfiets bij jubileumfeest

Nieuws

GORREDIJK ‘Schön wie die Rosen sind’ vlijt zich als een warme deken over het deinend publiek. Het is genieten met duo La Donna Mobile. Een hele middag muziek, van meezingers tot Argentijnse tango. Een cadeautje van de 45-jarige Zonnebloemafdeling Gorredijk e.o.

De grote zaal in De Skâns is gevuld met ruim honderd gasten, vrijwilligers en oud-vrijwilligers, die het jubileumfeest meevieren. In 1978 werd de Zonnebloemafdeling opgericht om mensen met een lichamelijke beperking te ondersteunen. De afdeling omvat de dorpen Gorredijk, Lippenhuizen, Hemrik, Terwispel, Tijnje, Ulesprong, Luxwoude, Langezwaag en Jonkerslân. 

Op dit moment heeft de afdeling 140 deelnemers. Vroeger noemden ze dat gasten, vertelt penningmeester Rink Bethlehem. Dat aantal is redelijk stabiel gebleven in de dertien jaar dat hij bij de Zonnebloem betrokken is. Hoewel de Zonnebloem bedoeld is voor iedereen vanaf 18 jaar die te maken heeft met lichamelijke beperking, zijn het toch vooral ouderen op de lijst. Dat komt ook, weet Bethlehem, doordat jongeren veelal naar de Zonnebloem Jong Friesland gaan voor activiteiten. 

Het aantal vrijwilligers loopt echter terug. “We kin wol wat mear brûke. Der bin no 22 frijwilligers en dat is ynklusyf it fiifkoppich bestjoer.” Wat ook terugloopt is de animo voor de jaarlijkse bootreis. “Foarhinne hienen we de boat altyd fol. No dogge we samen mei de ôfdieling Boarnburgum.” De boottocht voor dit jaar staat gepland op 13 mei. De Zonnebloem organiseert regelmatig activiteiten zoals een bezoekje aan de Orchideeën Hoeve of een bingomiddag bij De Koppenjan. Daarnaast heeft elke vrijwilliger één of twee deelnemers om thuis te bezoeken. 


Verrassing

Tijdens deze feestmiddag heeft de Zonnebloemafdeling daarnaast een verrassing voor haar deelnemers. Wat dat is, wordt na de pauze bekendgemaakt. Dus eerst nog even genieten van La Donna Mobile. “U kent het allemaal, het liedje van Conny Froboess.” Hier en daar een herkennend ‘ja’ in het publiek. Zangeres Ria Hurkens, gehuld in dansjapon met petticoat, zet ‘Zwei kleine Italiener’ in. Het was de Duitse inzending voor het Eurovisiesongfestival in 1962, vertelt ze. 

Klappend, deinend en meezingend doen haar toehoorders mee. “En nu wil ik u meenemen naar het Vrijthof in Maastricht, naar een concert van André Rieu.” Op de vraag van Ria blijkt dat circa twintig aanwezigen als eens bij een concert van de walskoning zijn geweest. En daar gaan ze, het publiek, la la la la, inhakend zwierend van links naar rechts. Als een golvende zee.

Rolstoelfiets

“En dan komt nu de verrassing”, zegt voorzitter Mettje Leijenaar na de pauze. “En jullie mogen er allemaal gebruik van maken.” Ze trekt het doek van de verrassing: een rolstoelfiets. De fiets werd onlangs aangeschaft en wordt vanmiddag officieel overhandigd door Maaike Walthuis van Zonnebloemregio Zuid Oost Friesland. De fiets wordt gestald bij de voormalige garage van H. de Boer aan de Stationsweg, waar vrijwilligers de sleutel uit het sleutelkastje kunnen halen.

Bethlehem: “Elkenien mei de fyts gratis brûke, wol freegje we in frijwillige bydrage.” Op 31 mei start een crowdfunding ter financiering. “Want wy ha no wol in gat yn de begrutting.” De rolstoelfiets werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Opsterland. De Zonnebloem is nu naarstig op zoek naar fietsvrijwilligers.