De wandelaars leggen een roos bij het Pûpekrús en herdenken de omgekomen Hannekemaaiers.
De wandelaars leggen een roos bij het Pûpekrús en herdenken de omgekomen Hannekemaaiers.

Tiende Hannekemaaierstocht

Nieuws

BAKKEVEEN De ‘Hannekemaaiers’ uit Bakkeveen zijn zaterdag weer veilig in hun dorp gearriveerd na een honderd kilometer lange wandeltocht, die op Koningsdag in Duitsland van start ging. 

De vijftig stoere deelnemers overnachtten tijdens de driedaagse wandeling onderweg in Stadskanaal en Zeegse. De route die zij volgden liep van het gedenkteken die Dodte Man in Neurhede naar het gedenkteken it Pûpekrús in Bakkeveen. Net als tijdens de eerste Hannekemaaierstocht in 2003. 

Deze sobere gedenktekens werden vroeger door de plaatselijke bevolking opgericht langs de weg waar een Hannekemaaier om het leven was gekomen door een misdrijf of ongeval.

Hannekemaaiers waren seizoensarbeiders die van 1600 tot 1920 van Duitsland naar Nederland liepen om bij de rijke Friese boeren in de zomer als loonwerker aan de slag te gaan. Dat waren er soms tienduizenden per jaar, omdat in het arme Westfalen geen werk voor hen was.

De tweejaarlijkse wandeltocht wordt zoveel mogelijk via de historische routes gelopen. Zo blijft de herinnering aan deze hard werkende gastarbeiders in onze streken in leven.