Afbeelding
Arjen Schilperoord

ODV zet in op ontwikkeling meidenvoetbal

Sport

WIJNJEWOUDE Johannes Jongsma heeft een plan. De coördinator meisjesvoetbal van voetbalvereniging ODV uit Wijnjewoude wil stap voor stap het niveau van het damesvoetbal verbeteren, van kwantiteit naar kwaliteit. 

“Wij binne no in jier as sân dwaande. Plesier stiet foarop, mar wy wolle ek dat de spilers alle jierren wat better wurde. Dêr sette wy mei trainingen bot op yn.” Jongsma is dan ook blij met het initiatief van Tessa Russchen en Trienke Kooistra. 

De trainsters van het MO12-team van ODV namen het initiatief om een meidendag te organiseren. Ze regelden alles zelf: de organisatie, de promotie, de catering, de sponsoring, het programma. Het resultaat was dat er afgelopen zaterdag ruim zestig meiden op het zonnige ODV-veld trainden onder leiding van drie speelsters van SC Heerenveen. Volgens Trienke en Tessa zijn er veel meer meiden die wel willen voetballen, maar is er op een of andere manier toch een drempel om zich aan te melden. Dat was voor hen de reden deze dag te organiseren. 

Volgens Jongsma heeft het damesvoetbal de afgelopen jaren al een hele ontwikkeling doorgemaakt, maar zien sommige meisjes het toch nog vooral als een jongensport. ODV probeert die drempel zo laag mogelijk te houden. “Wy ha yn de kantine in hiele samling fuotbalskuon. Famkes dy’t in kear meitraine wolle, kinne dêrom sa meidwaan om te sjen of it ek wat foar harren is.” 

ODV heeft nu drie jeugdteams met voetballende meiden in competitie: MO12, MO17 en MO20. Daarnaast doet er nog een damesteam mee in de regionale 7x7 dorpencompetitie. Jongsma vertelt dat nu wordt bekeken of het oudste team MO20 volgend seizoen uit kan komen als Dames 1 in de regulier KNVB-competitie. De voetbalsters komen niet alleen uit Wijnjewoude, maar ook uit de buurtdorpen. ODV hoopt op een verdere ontwikkeling van het damesvoetbal in de regio. “Wy moatte no mei de MO20 wol nei Emmen. Dat is foar in kear leuk, mar fuotbalje yn de buurt is folle leuker.”