Afbeelding

Parkeerdruk rond Huize Bordena geen probleem

Nieuws

BEETSTERZWAAG Het aan de openbaarheid onttrekken van vier parkeerplaatsen achter Huize Bordena in Beetsterzwaag zorgt niet voor problemen. Dat blijkt volgens de gemeente Opsterland uit een recente parkeerdrukinventarisatie.

Het parkeerterrein achter Huize Bordena telt 21 parkeerplaatsen. Tijdens de momenten dat er is gemeten zijn deze plekken slechts eenmaal voor meer dan de helft in gebruik. Volgens de onderzoekers zijn de parkeerplekken aan de Hoofdstraat en de Pastorielaan veel populairder. Zonder de vier parkeerplaatsen verwachten de onderzoekers dat de bezetting op het drukste moment van de dag ook nog maar rond 65% ligt.

De gemeente Opsterland heeft Huize Bordena verkocht inclusief het terrein met nu nog vier openbare parkeerplaatsen achter het pand. De gemeenteraad besluit op 8 mei of deze parkeerplaatsen aan de openbaarheid worden onttrokken.

Tijdens de oriƫnterende raadsvergadering ontstond twee weken geleden onduidelijkheid over de parkeersituatie in Beetsterzwaag. Er was net een onderzoek opgestart en volgens Plaatselijk Belang is er in het dorp veel onrust over parkeren.

In opmaat naar de raadsvergadering van 8 mei heeft het college de raad een brief gestuurd met nadere informatie. Daaruit blijkt dat er plannen waren om de vier parkeerplaatsen in de buurt van de Pastorielaan te compenseren, maar dat dit ten koste zou gaan van openbaar groen. Daarom is besloten eerst een parkeerdrukinventarisatie uit te voeren.

De gemeente heeft inmiddels wel een afspraak gemaakt met Plaatselijk Belang en de ondernemers om naar de parkeersituatie in het dorp te kijken.

Wanneer de raad niet akkoord gaat met het aan de openbaarheid onttrekken van de parkeerplaatsen, dan moet de gemeente weer in gesprek met de eigenaar van Huize Bordena. Dat zou volgens het college tot een schadeclaim kunnen leiden.