Veel publiek bij de traditionele optocht in Beetsterzwaag.
Veel publiek bij de traditionele optocht in Beetsterzwaag. Foto's: Tjeerd Geertsma

Duizenden bezoeken Koningsdagoptocht Beetsterzwaag (+video)

Algemeen

BEETSTERZWAAG De Koningsdagoptocht trok dit jaar wederom duizenden bezoekers. “It liket wol steeds drokker te wurden”, merkt een toeschouwster op. Dat heeft misschien te maken met het afnemend aantal optochten in de regio, denkt ze.

Voor bezoekers die met de auto kwamen, bleek parkeren een lastige puzzel. De stroom auto’s liep vast op de noordkant van het dorp. “Ik wie de earste, no set iederien de auto hjir del”, constateert een chauffeuse die handig haar auto in de berm van de Sweachsterwei parkeert. Velen volgen haar, beide bermen waren al snel vol geparkeerd bijna tot aan het einde van de komborden.


Klokslag tien rijdt Bicycle Showband Crescendo uit Opende vanaf de Skoalleane de Hoofdstraat in. Burgemeester Lex Roolvink zwaait vanuit een zilverkleurige cabrio. Vaste optochtdeelnemer Roel opent als Viking de stoet in zijn kar genaamd Frij Fryslân. De groot opgetuigde wagens laten nog op zich wachten, aan het publiek trekt echter een stoet voorbij in diverse thema’s. Een in de gevangenis opgesloten prinsesje achter een skelter, een kunstig uitgebeelde achtbaan tot groot vermaak in het publiek, kleine helden in ambulances en brandweerwagens, filmfiguren waaronder de familie Flodder en vrolijke twisters die de gekleurde cirkels op het wegdek opzoeken.


“De grutte weinen komme noch”, verzekert iemand in het publiek. En ja, die grote wagens zijn allemaal goed verzekerd want dat is verplicht tegenwoordig. “En dêrtroch kin hast nergens mear in optocht holden wurde”, denkt de toeschouwer. In de verte nadert optochtnummer 19: Bob de Bouwer. Spektakel met Bob op het dak, zijn hulpje die de vlaggenlijn omhooghoudt en een vermiste bouwvakker die op het toilet blijkt te zitten. Het ‘Sweachster ziekenhuis en hulpverlening’ maakt er een spektakel van met een ‘aanrijding’ en komisch tafereel in het ziekenhuisbed, een verpleegster met rollator snelt toe. “Toe mar hear, we ha de tiid wol.”

Om het verkeer zo weinig mogelijk te belemmeren, werd dit jaar een kortere route gekozen voor de optocht. Vanaf opstelplek Skoalleane ging het door de Hoofdstraat via de Commissieweg en Merkelân via It Folkertslân terug naar de Hoofdstraat waar de stoet tot genoegen van het publiek voor de tweede keer langskwam.