Afbeelding

Heerenveen wil grondspeculatie voorkomen

Algemeen

HEERENVEEN De gemeente Heerenveen streeft naar de bouw van 3.000 nieuwe woningen voor 2030. Om te zorgen voor voldoende bouwlocaties past het college van B en W de Wet voorkeursrecht toe op een fiks aantal percelen. Grondeigenaren moeten daardoor bij verkoop de grond eerst aanbieden aan de gemeente.

Het college heeft hiertoe een voorlopig besluit genomen. De eigenaren van de grond waar het om gaat hebben een brief ontvangen. Op 22 juni staat dit collegebesluit op de agenda van de gemeenteraad. Dan wordt duidelijk of voor alle percelen de aanwijzing blijft staan.

De gemeente gaat ook in gesprek met de eigenaren en inwoners. Daarnaast moet uit nader onderzoek nog blijken of bouw op de betreffende locaties ook daadwerkelijk mogelijk is. Heerenveen neemt deze maatregel om grondspeculatie voor te zijn. Op heerenveen.nl/wvg staan de locaties vermeld waar de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is.

Voor de locaties voor de 3.000 extra woningen (huur en koop) kijkt de gemeente naar Heerenveen zelf, maar ook naar de wijken in de dorpen zoals Jubbega, Nieuwehorne en De Knipe. Het gaat volgens het college om locaties die eerder ook al zijn genoemd in gesprekken met de Plaatselijke belangen. En het zijn locaties die stedenbouwkundig zijn in te passen. 

Wethouder Jelle Zoetendal: “Het is een flinke opgave. Dat vraagt van ons dat we in gesprek blijven met marktpartijen en ontwikkelaars, en blijven zoeken naar mogelijkheden om woningbouw te stimuleren. Bijvoorbeeld met andere concepten, andere vormen van samenwerking of tijdelijke woningen”.

Heerenveen presenteerde deze week de ontwerp Woonvisie 2023-2028. De woonvisie heeft als ondertitel: ‘een buitengewone plek om thuis te komen’. Om ervoor te zorgen dat iedereen op een fijne manier kan blijven wonen, heeft de gemeente Heerenveen een actieplan opgesteld met maatregelen en instrumenten om de doelen uit de woonvisie te realiseren. Met daarin aandacht voor bestaanszekerheid, energiearmoede, klimaatadaptatie en vergrijzing