Het vlot voor de visdiefjes wordt door Harm en Tjeerd (Geaflecht) en boswachter Bennie Henstra verankerd in het water.
Het vlot voor de visdiefjes wordt door Harm en Tjeerd (Geaflecht) en boswachter Bennie Henstra verankerd in het water. Foto: Geaflecht

Broedeiland voor visdiefjes in Van Oordt’s Mersken

Algemeen

TERWISPEL Het groeiend aantal visdieven in het natura 2000–gebied Van Oordt’s Mersken krijgt een steuntje in de rug met de aanleg van een drijvend broedeiland.

Het is een initiatief van Natuurvereniging Geaflecht en Staatsbosbeheer. De visdief heeft het moeilijk, onder andere door een afname van geschikte broedplaatsen.

Van Oordt’s Mersken is een natura 2000-gebied tussen Beetsterzwaag, Nij Beets en Terwispel. Door de rust en aanwezigheid van visrijke wateren voelen de visdieven zich hier goed thuis. De broedvogel komt vanaf half april ons land binnen vanuit de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Afgelopen jaren heeft de visdief al veelvuldig gebruik gemaakt van de kleinere visdiefvlotjes in van Oordt’s Mersken. Om nog meer visdieven een veilige broedplek te bieden kunnen zij hun eieren nu uitbroeden op een drijvend eiland van 2,5 bij 3 meter.

Een dergelijke broedplek heeft als groot voordeel dat het moeilijker bereikbaar is voor grondpredatoren. Het drijvend broedeiland wordt midden in de waterplas van het natuurgebied gelegd. De visdief is een koloniebroeder en gaat waarschijnlijk met grote aantallen vogels gebruik maken van het eiland, een houten geraamte met drijflichamen dat wordt verankerd in het water zodat het meebeweegt met de golven en niet wegdrijft.

Om hun natuurlijke broedplaatsen zo goed mogelijk na te bootsen is het eiland bedekt met schelpen. Het broedeiland is omringd door een laag raster, zodat de jonge vogels niet in het water kunnen vallen.

“Wy sille sjen hoe’t dit útpakt”, aldus Tjeerd Geertsma van Geaflecht. “Slagget dit dan wolle wy mear fan dit soarte wat gruttere eilannen oanlizze.”

Voor de financiering van de broedeilanden is een crowdfunding actie gestart om geld in te zamelen.


Vrijwilligers Harm van der Duim en Tjeerd Geertsma van Geaflecht vullen het vlot met een toplaag van grind. - Foto: Geaflecht


Het visdiefje - Foto: Staatsbosbeheer