Wethouder Gerrie Rozema (links) en Nancy Liepert bij de opening van de afvalkathedraal.
Wethouder Gerrie Rozema (links) en Nancy Liepert bij de opening van de afvalkathedraal. Foto: J. van der Werf

Obs De Tjongerschool bouwt kathedraal van afval

MILDAM Het was vorige week woensdag voor obs De Tjongerschool in Mildam een speciale dag. Wethouder Gerrie Rozema van de gemeente Heerenveen kwam de (door de kinderen) gebouwde afvalkathedraal openen. Daarna mocht elke leerling een uitgereikt certificaat Bouwmeester ondertekenen.

!Julia van der Werf 

Het schoolplein stroomt ‘s ochtends vroeg vol met kinderen en ouders. Er vormt zich een grote menigte rondom de rode loper. In de deuropening van de school hangt een lintje. Voor de deur staan wethouder Rozema en Nienke Mol namens het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). Nancy Liepert, de directeur van school, is ook aanwezig. Enthousiast spreekt ze de mensen aan. De boodschap? Die is helder. Ze is apetrots op de leerlingen. 

“Het ziet er enorm feestelijk uit. Jullie hebben van afval prachtige kunstwerken gemaakt”, vertelt wethouder Rozema door de microfoon. Dat de school zich bezighoudt met circulaire economie, vindt ze erg belangrijk. Er wordt anders gekeken naar de omgeving. Op provinciaal niveau scoort Heerenveen het beste van Friesland. “Minder dan honderd kilo restafval per persoon in de gemeente. Dus we doen het supergoed!” Vlak na de kerstvakantie gaf Nienke Mol een gastles over recyclen en circulaire economie. De les maakte indruk op school. Er kwamen door gesprekken goeie ideeën op tafel. Waarom een afvalkathedraal? "Het staat symbool voor verbinding." Ouders merken aan hun kinderen dat ze ermee bezig zijn. "Thuis lopen ze rond om te kijken wat ze kunnen bouwen met dingen die ze normaal weg zouden gooien.”

De opening 

Jasper uit groep 7/8 spreekt namens alle bouwmeesters het publiek toe: "Het was een karweitje om de kathedraal zonder lijm in elkaar te zetten.” Maar er is bewust gekozen voor kunststofschroeven. Het bouwmateriaal wordt namelijk hergebruikt en dat lukt niet met lijmsporen. Wethouder Gerrie Rozema mag het lintje doorknippen. Er klinkt een luid applaus. Aan de linkerkant in het gebouw staat de geknutselde afvalkathedraal. Rozema zet met een aantal leerlingen de door hen gemaakte kunstwerkjes neer en Nienke Mol reikt de certificaten Bouwmeester per groep uit. De leerlingen ondertekenen het officiële papiertje.