Werkgroep Mittelkaander

werd in 2018 opgericht. Voorzitter Marlies Bouma: “De voorkant van het dorpshuis was vernieuwd, er kwamen zorgkantoren en een ontmoetingsruimte. Toen bedachten een paar mensen dat er voor de ontmoetingsruimte eigenlijk een sociale invulling moest komen. Dat werd de werkgroep Mittelkaander.” Vanaf de start waren er twee koffieochtenden per week, nog steeds.

Mittelkaander sloot zich aan bij de wijkgerichte driehoek waarin onder andere thuiszorg, huisarts en Scala Welzijn vertegenwoordigd zijn. “Wij zijn vooral de voelsprieten in het dorp. Wat speelt er, waar kunnen we op inspelen en waar kunnen we stimuleren. Daarom heten we ook Mittelkaander, het samen doen. Dat is het sociale aspect.” De zes vrijwilligers houden in het dorp de vinger aan de pols. “Door ons contact met de wijkgerichte driehoek, weten we algauw wanneer bijvoorbeeld iemand eenzaam is of ergens hulp bij nodig heeft.”

Samen met Plaatselijk Belang organiseerde Mittelkaander tweemaal een kennismakingsochtend voor mensen die nieuw zijn komen wonen in het dorp. "Plaatselijk Belang verwelkomde nieuwe inwoners altijd persoonlijk maar tijdens corona kon dat niet. Er was dus een ophoping.” Dorpsbelang en Mittelkaander organiseerden daarom in 2021 een fietstocht voor veertig nieuwe inwoners; ook vorig jaar werd een ochtend voor nieuwkomers gehouden. "We bezoeken dan onder andere een agrarisch bedrijf, de molen en het dorpshuis en sluiten af met een lunch waar de mensen het sociaal contact voort kunnen zetten. Dit maakt de stap naar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of vereniging ook makkelijker, bekend maakt bemind.” En wat Mittelkaander verder doet? "Alles wat op ons pad komt.”