Afbeelding

Een goede nacht gewenst

Werken in wisselende diensten is zwaar en geeft extra gezondheidsrisico’s. Maar door slimme keuzes beperk je de kans op overgewicht, obesitas, diabetes, darmproblemen en hartziekten. Voor de nacht past je lijf zich aan, je darmen werken wat langzamer, je wordt minder geconcentreerd. En als het goed is, word je slaperig. Elke cel van je lijf bezit een biologische klok die het dag- en nachtritme bepaalt. Dat geldt in het bijzonder voor je darmflora. Bij wisselende diensten en 's nachts werken kunnen je darmen flink in de war zijn. Omdat je darmen niet ingesteld zijn om eten te verteren in de nacht. Normaal eet je dan niet, maar ben je in rust. Werk je 's nachts, dan is het handig om ook dan kleine maaltijden te blijven eten. Want genoeg en goed eten helpt om gezond te blijven en je werk goed te kunnen blijven volhouden. Overdag gewoon goed eten blijft de basis.

Het spijsverteringskanaal kan klachten geven zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen en winderigheid. Dat kan erg vervelend zijn. Door minder prikkelende producten als ui, knoflook, peulvruchten, koolzuur, kauwgom, koffie, specerijen en/of vette voeding te gebruiken, hebben je darmen het gemakkelijker. Gebruik van probiotica kan ook bijdragen aan minder darmproblemen.

Wisseldiensten kunnen ook leiden tot het moeilijker in slaap komen. Er zijn helaas geen producten die bewezen hebben dat je er beter door gaat slapen. Comfort helpt echter wel om beter in te slapen, dus een glas warme melk helpt waarschijnlijk beter dan iets pittigs.

Vraag de diëtist voor persoonlijk advies. Je bent op ochtend, middag of avond welkom.
Sanne de Ree