Afbeelding

Stinzenplanten-rondleiding

Beetsterzwaag Eerst zijn er de sneeuwklokjes met hun prachtige sierlijke klokjes. Spoedig daarna komen de krokussen boven de grond. Deze eerste tekenen van het aankomend voorjaar zijn te beleven tijdens de stinzenplanten-rondleiding van de Tropische Kas op zaterdag 25 maart (14.00-15.30 uur). In de parken van het dorp bloeien de krokussen volop; bij koud weer geeft dat lang plezier, maar liggen de temperaturen hoger dan is het bloeien snel voorbij. Maar ook andere voorjaarsbloemen staan klaar om hun pracht te tonen, waaronder skilla, speenkruid, voorjaarshelmbloem, hyacint, sleutelbloem, bosanemoon en uiteindelijk de narcis en tulp. Het zijn veelal bolgewassen die vanaf de middeleeuwen in tuinen van kloosters, landgoederen en borgen werden aangeplant. Door het adellijk verleden is Beetsterzwaag rijk bedeeld met voorjaarsbloemen. De Tropische Kas organiseert een wandeling door de verschillende parken, de gids vertelt alles over de stinzenplanten. De start is bij de notariskoepel achter het gemeentehuis en eindigt bij de Tropische Kas, waar koffie klaarstaat. Deelname: 6 euro (incl. consumptie).

Repair Café ziet de wildernis

Beetsterzwaag De tuin schudt het winterkleed af en tuineigenaren zitten met de wildgegroeide bomen en struiken. Tijd voor scherp tuingereedschap dus. Tijd ook voor goed doorgesmeerde snoeischaren en tuinmachines. De vrijwilligers van Repair Café geven op zaterdag 25 maart (9.30-12.00 uur) het gereedschap een slijp- of smeerbeurt, maar repareren ook de tuinstoel of hangmat met beschadigd canvas. Het Repair Café wordt gehouden bij Alliade aan De Wissel 1.

Koersbal

Jubbega In De Kompenije is op dinsdag 28 maart (10.45 uur) een koersbaltoernooi. Het jaarlijkse toernooi wordt georganiseerd door koersbalclub Us Forsetsje. De club speelt elke dinsdag (9.00-11.30 uur) en donderdag (13.30-16.00 uur) in De Kompenije.

Turf Live

Jubbega Op zaterdag 25 maart wordt in Café De Turf de vierde editie van Turf Live georganiseerd. Classic meets rock, want op het programma staat de Friese rock-punkband Jitiizer die in de tot concertzaal omgebouwde zaal een mooie show neerzet. Eerdere edities van Turf Live hadden bekende artiesten als Henri Groenewold, de rockband Bottleneck Rockers, singer-songwriter Murk Aukema en trio Vocal Roses. De deuren van de Turfconcertzaal gaan open om 21.00 uur, Jitiizer start rond 22.30 uur. De entree is gratis.

Gezellige middag in Castanumstate

Lippenhuizen In de oneven weken wordt op de donderdag (15.00-17.00 uur) in Castanumstate een gezellige middag gehouden. De eerstvolgende is op donderdag 30 maart. De middag is voor jong en oud, voor bewoners en niet-bewoners uit Lippenhuizen. Wat er zoal gedaan wordt, is gespreksvragen over actualiteiten of de eigen geschiedenis, spelletjes, haken, een gesprek aan de hand van fotokaarten, kerststukjes maken en high tea. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Voor vragen: Linda Wind 06-38908876 of lindawind@kpnmail.nl.

Kaartmiddag De Opstee

Gorredijk Ouderencentrum De Opstee (theateringang De Skâns) organiseert op de laatste woensdag van de maand (29 maart, 13.00 uur) weer een middag voor klaverjassers en schutjassers. Iedereen uit Opsterland mag meedoen, er wordt in drie ronden gespeeld om vleesprijzen. Opgeven is niet nodig, deelname: 6 euro (incl. 2 consumpties).

Afbeelding