Wendel Ytsma.
Wendel Ytsma. Foto: Renske Woudstra

Wendel Ytsma over de druk van altijd ‘aan staan’

Nieuws

BEETSTERZWAAG Bij sommige lichamelijke klachten spelen psychische factoren een grote rol. Psychosomatisch fysiotherapeut Wendel Ytsma van Fysiotherapie Beetsterzwaag is gespecialiseerd in behandeling van dit soort klachten. Bijvoorbeeld bij stress, depressie, angst, hyperventilatie maar ook bij onbegrepen chronische pijnklachten.

Hoewel psychosomatische fysiotherapie al langer bestaat, is het toch nog een relatief onbekend vakgebied. De psychosomatisch fysiotherapeut specialiseert zich in behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten. Hyperventilatie, onverklaarbare klachten, stress, angst, chronische pijn. 

Het is lastig om uit te vinden waar je terechtkunt voor hulp. “Vaak worden mensen naar mij doorverwezen door huisarts of praktijkondersteuner. Met hoofdpijn gaan ze bijvoorbeeld eerst naar de huisarts, dat moet ook. Als de arts dan constateert dat er te veel spierspanning is, blijkt daar vaak nog een verhaal van stress en dergelijke bij te komen.” 

Ytsma werkt daarom vaak samen met de huisarts of de psycholoog. De dagelijkse stress maar dan in een iets ergere vorm, zo omschrijft Ytsma de klachten waarmee patiënten bij haar langskomen. “We beginnen met een dubbele afspraak voor intake en onderzoek. We praten dan veel. Dat is nodig om meer over de klachten te horen. Ik doe lichamelijk onderzoek daar waar de klachten zitten. In overleg maken we een plan van aanpak.”

In het hoofd

De vervolgafspraken zijn erg afhankelijk van de klacht. “De een wil de ademhaling verbeteren, de ander weet niet hoe te ontspannen. Soms begin ik met massage, in combinatie met oefeningen waarbij de cliënt zelf leert te ontspannen. Ik probeer cliënten beter te leren luisteren naar hun lichaam. Veel mensen zitten alleen maar in hun hoofd, ze voelen het eigen lichaam niet meer. Ik probeer ze daar bewust van te maken. Klachten kunnen er routinematig door de jaren heen zijn ingeslopen. Een stukje uitleg over de klacht en voorlichting hoort er ook bij. En (meer) bewegen is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Bewegen is goed voor lichaam en geest.”

Ook mensen met langdurige, soms onverklaarbare chronische pijn kunnen baat hebben bij psychosomatische fysiotherapie. “Ik kan niet altijd de pijn geheel oplossen, maar wel helpen de pijn minder op de voorgrond te laten staan. Door acceptatie kunnen ze meer gewone dagelijkse dingen oppakken en de kwaliteit van leven verbeteren.” Vrouwen, mannen, jong en oud; de behandeling bij Wendel Ytsma is zeer divers. “Veel heeft met ademhalen te maken. Als je iets spannends meemaakt, versnelt je ademhaling en span je je spieren aan. Dat is allemaal heel normaal, het hoort bij kortdurende stress. Maar als stress langer duurt en het stressniveau na stijging niet voldoende daalt, dan is er een probleem. Dat kan in jaren opbouwen, een burn-out heb je bijvoorbeeld ook niet in één keer.”

De overgang kan bij vrouwen de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen, zegt Ytsma. “In de overgang ben je kwetsbaarder en ga je eerder over grenzen. Vrouwen met overgangsklachten zijn al gevoelig voor stress en daar komt dan het component overgang bij.” Geen tijd voor jezelf nemen, nooit iets leuks doen, geen hobby’s. Plan eens wat ‘me-time’ in, adviseert Ytsma. “Altijd ‘aan’ staan, stress, druk. Die geestelijke overbelasting plus fysieke klachten komen heel veel voor. Zoek een manier om tijd en aandacht voor jezelf te hebben. En voel hoe je ademhaalt, van daaruit kom je zelf vaak al bij een betere ademhaling.” fysiotherapiebeetsterzwaag.nl