'Fiifde plakje soe prachtich wêze'

Gorredijk Voetbalvereniging Gorredijk ging als de nummer twee van de derde klasse B van het zondagvoetbal de winterstop in. In 2023 gaat het echter moeizamer met de ploeg van trainer Michiel Hornstra. Drie duels leverden geen enkel punt op. De Gor- dyksters zakten daardoor af naar de vijfde plek. Een positie waar Hornstra aan het eind van het seizoen voor tekent. “Dan hawwe it goed dien.”

De hoge klassering bij het ingaan van de winterstop was te danken aan een goede slotserie eind vorig jaar. Gorredijk won vijf duels op rij. De goede reeks zorgde volgens Hornstra voor een vertekend beeld. Met uitzondering van DTD, werden louter clubs uit de onderste regionen geklopt. Gorredijk heeft een prima elftal, maar behoort volgens de trainer niet tot de top van 3B. De verwachtingen waren volgens de trainer aan het begin van het seizoen te hooggespannen. Gorredijk dwong vorig seizoen dankzij een machtige eindspurt deelname aan de nacompetitie af waarin de blauw-witten op een haar na promotie naar de tweede klas misliepen. Gevolg was dat velen dit seizoen opnieuw een prominente rol voor Gorredijk zagen weggelegd. Onterecht, aldus Hornstra, die in de zomer vier ervaren krachten zag vertrekken en zijn selectie aan moest vullen met jonge talenten. Die presteren volgens de trainer naar behoren, maar de selectie leverde veel ervaring in. “Jonge spilers - dat is ynherint oan ‘e leeftiid - pres- tearje wikselfallich. Earlik sein soe ik it knap fine as we mei dizze ploech heech yn ‘e middenmoat einigje.”

Gorredijk verloor in 2023 van de nummers één en twee van de ranglijst, Dronrijp en Oerterp, en van het lager geklasseerde Renado. Er had volgens Hornstra meer in gezeten, zeker tegen Dronrijp en Oerterp. "Fan Renado ha wy fertsjinne ferlern, mar tsjin Dronryp en Oerterp wiene wy absolút net minder. Tsjin Oerterp gie it pas yn de lêste minuten mis.” Hoewel Gorredijk met 33 treffers het net wel weet te vinden, mist Hornstra de aanvallende kracht van Dronrijp (47 goals) en Oerterp (50). De trainer kijkt wel eens jaloers naar vooral Oerterp, dat volgens hem meerdere spelers voorin heeft lopen die makkelijk scoren. "Oerterp stie tsjin Renado binnen tsien minuten mei 2-0 voor. As wy dat fermogen ek hienen, soene wy maklikker wedstriden yn ús foardiel beslisse kinne.” Met nog acht speelronden voor de boeg kijkt Gorredijk in eerste instantie naar onderen. Een periodetitel pakken zou mooi zijn, maar Hornstra wil vooral wegblijven bij de onderste vier clubs, die in aanmerking komen voor degradatie. Het gat met de nummer negen van de ranglijst, Geel Wit, bedraagt negen punten en dat mag niet kleiner worden. "As je nei de winterstop twadde stean wolle je fansels mear”, zegt Hornstra. "Mar in   fiifde plakje soe prachtich wêze.” Michiel Hornstra vertrekt aan het einde van het seizoen naar Langezwaag, de vereniging waarvoor hij in het verleden ook speelde. Hornstra volgt de verrichtingen van Langezwaag met bovengemiddelde belangstelling; zijn oude en toekomstige club strijdt in 5A volop mee om de titel.