Maurice Bos en Jane Talsma.
Maurice Bos en Jane Talsma.

Zij-instromer Jane Talsma leert in de praktijk

Nieuws

BEETSTERZWAAG Ze is 46 en werkte meer dan twintig jaar op de administratie in het bedrijfsleven. Maar dat was toen. Nu volgt Jane Talsma als zij-instromer een BBL-opleiding verzorgende IG. Ze heeft nog geen moment spijt gehad van deze overstap. Zo ziet ZuidOostZorg het graag. 

Jane draait twee dagen per week mee op de afdeling Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) van locatie Ikenhiem in Beetsterzwaag. “Het is een hele interessante groep mensen om mee te werken en voor te zorgen.” Maar of dit voor Jane ook de doelgroep is waarmee ze uiteindelijk aan de slag wil, dat weet ze nog niet. Dat hoeft ook nog niet. 

De medewerkers die de BBL-opleiding verzorgende IG bij ZuidOostZorg volgen, maken tijdens de driejarige opleiding kennis met zoveel mogelijk doelgroepen. Jane was ook al actief bij mensen die nog zelfstandig wonen en zorg aan huis krijgen. Andere doelgroepen binnen ZuidOostZorg zijn onder andere ouderen met dementie (psychogeriatrie) en zware complexe zorg.

Zelfde trucje

Jane had 22 jaar een administratieve functie. Nadat ze een paar jaar thuis voor haar opgroeiende kinderen had gezorgd, besloot ze weer aan het werk te gaan. “Maar ik kon op de administratie mijn draai niet meer vinden. Het was gek gezegd hetzelfde trucje achter een ander bureau.” De zorgsector was niet helemaal vreemd. In de jaren dat ze bij een medische speciaalzaak werkte, had ze al wel bedacht dat, als ze nog eens iets ander wilde, het dan de zorg moest zijn. 

Toen ze de vacature bij ZuidOostZorg zag staan, besloot ze contact op te nemen. Ze was direct verkocht en begon heel bewust aan het opleidingstraject. Het bevalt goed. “De afwisseling is zo mooi. Je werkt niet iedere dag van acht tot vijf. Ik vind het wel prettig dat ik soms vrij ben wanneer anderen werken of omgekeerd. Het is soms hard werken, maar o zo dankbaar.” Sietske van der Meulen van recruitment van ZuidOostZorg ziet vaker dat mensen die jarenlang in een winkel of op kantoor hebben gewerkt op latere leeftijd voor de zorg kiezen. “Dat geldt ook regelmatig voor kapsters. Het zijn vaak mensen die graag contact met anderen hebben, maar nu naar wat meer verdieping in het menselijk contact zoeken.”

De zij-instromers zijn bij ZuidOostZorg van harte welkom. Het BBL-traject kent twee varianten. Het traject voor de verzorgende IG duurt drie jaar, het traject voor de helpende is twee jaar. Tijdens de opleiding gaan de zij-instromers zes uur per week naar school en werken ze zestien uur in de praktijk mee. “We werken met praktijkgestuurd leren”, vertelt Floortje Afman van recruitment. “Praktijksituaties, daar leer je het meeste van, dat blijft het best hangen.” 

Naast de praktijkuren zijn er de theorie-onderdelen zoals Nederlands en medisch rekenen. Jane: “Naar school gaan is tegenwoordig natuurlijk heel anders dan zoals ik het in mijn jeugd gewend was. Leren op oudere leeftijd is sowieso pittiger. Aan de andere kant, het praktijkgestuurde leren vind ik geweldig. Ik ben een beelddenker en door in de praktijk aan de slag te gaan, begrijp je dingen eenvoudiger en onthoud je het ook beter.”

Zeker van baan

Twee keer per jaar start ZuidOostZorg met het traject voor een groep zij-instromers. Met de ene keer wat meer deelnemers dan de andere keer. Sietske: “Maar aantallen zijn voor ons in dit traject minder belangrijk. We zoeken vooral naar de goede mensen.” De studenten die het traject goed doorlopen zijn zeker van een baan. “Onze organisatie is groot met veertien locaties. Er zijn altijd beschikbare plekken. En voor goede mensen is er zeker altijd plek.” Bovendien, zo vult Floortje aan, zijn de studenten na drie jaar zo breed opgeleid dat ze ook breed inzetbaar zijn.

Niet iedereen wordt toegelaten tot de BBL-trajecten. Voorafgaand is het belangrijk om de verwachtingen wederzijds goed in beeld te hebben. Daarvoor zijn de gesprekken vooraf en de meeloopdagen erg belangrijk. Floortje: “Soms hebben kandidaten meer een beeld van welzijnswerk voor ogen. Maar dat is heel iets anders dan de zorg. Ook het onregelmatig werken is belangrijk om goed onder ogen te zien. We hebben in de afgelopen vijf jaar ook geleerd dat wanneer er twijfel is, dat je er dan niet aan moet beginnen.” 

Werken in de zorg kan best zwaar zijn. Sietske en Floortje vinden het belangrijk dat mensen dat beseffen. “Zorg is er altijd, ook tijdens feestdagen en in de vakanties. Bovendien, je telt in deze opleiding direct mee. Het is geen stage. Je wordt ingeroosterd, er wordt op je gerekend. Het verantwoordelijkheidsgevoel wordt direct aangesproken.”

En Jane? Zij is halverwege haar traject nog steeds enthousiast. “Het is een bewust gemaakte keuze, waar ik vol voor ga. De meeloopdagen vooraf zijn daarin heel goed geweest. Je leert de zorg echt breed kennen en de begeleiding is goed. Ik heb echt het gevoel dat ze ook op mij zitten te wachten.”

zuidoostzorg.nl