Afbeelding

Terwispel werkt aan ‘moai en skjin wenplak’

Nieuws

TERWISPEL Twee keer per jaar heeft Terwispel een eigen Himmeldei. Vrijwilligers maken dan een grote rondgang door het dorp. Naast het opruimen van het zwerfafval is gezelligheid dan ook belangrijk. Er wordt gezamenlijk koffie gedronken en natuurlijk staat er dan iets lekkers op tafel. 

Op 8 april staat de volgende Himmeldei gepland. Maar Terwispel doet meer. In april 2021 startte het dorp met een eigen Himmelploech, nadat het idee op de vergadering van Plaatselijk Belang was gelanceerd. “Der wienen yn in pear strjitten al bewenners dwaande om de saak skjin te hâlden”, vertelt coördinator Houkje van Randen. “Dat wie in moai begjin. It wienen buertbewenners dy’t mei-elkoar wolris te kuierjen gienen. En dan namen se ûnderweis de rotsoai mei.” 

De eerste gezamenlijke Himmeldei leverde twaalf vrijwilligers op. De vrijwilligers hebben nu hun eigen stukje dorp om schoon te houden. “De iene giet der alle wiken by del, in oar wat minder faak. Dat litte wy frij. De groepkes bepale sels hoe faak en wannear.” De vrijwilligers van Terwispel gaan niet voor het schoon ‘moeten’ houden. “Alles wat wy fuorthelje is meinaam, sa sjogge wy dat. It hoecht net sûkerskjin. Sa gau at it ús enerzjy begjint te kostjen, is it net leuk mear.” Er zijn in het dorp een aantal hotspots, waar veel afval ligt. Houkje hoopt dat met het invoeren van statiegeld op blikjes de hoeveelheid blikafval gaat afnemen.