Karin Willems richtte vier jaar geleden Stichting Wedstrijdturnen Beetsterzwaag op.
Karin Willems richtte vier jaar geleden Stichting Wedstrijdturnen Beetsterzwaag op.

Karin Willems: ‘Presteren zonder tot het gaatje te gaan’

Sport

BEETSTERZWAAG Een Open Nederlands Kampioenschap turnen voor heren. Dat stond zaterdag op de agenda in de sporthal van Revalidatie Friesland. Organisator Karin Willems hoopt dat het sportevenement uitgroeit tot een jaarlijks terugkerend gebeuren.

Een Open Nederlands kampioenschap turnen in Beetsterzwaag is een unicum, zo kondigde de organiserende Stichting Wedstrijdturnen vooraf aan. Dat was het ook, maar om meteen mogelijke misverstanden weg te nemen: het was geen officieel NK. Het evenement werd ook niet gehouden onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). “Iedereen kan een open kampioenschap organiseren”, vertelt Willems. 

Het initiatief is geboren uit onvrede met de KNGU. Willems vindt dat de turnbond de organisatie van wedstrijden onnodig ingewikkeld maakt, met als gevolg dat de ‘uitdaging’ verloren gaat. “Vandaar dat we zelf een open NK houden. Ik beschouw het als een pilot.”

Laten zien wat je kan

De leeftijd van de deelnemers varieerde van vijf tot 25 jaar, allemaal afkomstig uit Friesland. Er was wel belangstelling uit andere regio’s, maar dat leidde volgens Willems niet tot inschrijvingen. “Dat is best een beetje jammer.” Het kampioenschap had als ondertitel ‘LZWJK’: Laat zien wat je kan. Het tekent volgens Willems het meer vrijblijvende karakter van het evenement.

“De deelnemers moeten bepaalde basisoefeningen beheersen, maar we maken het niet te zwaar. Met bepaalde moeilijke bewegingen kunnen ze een bonus verdienen.” Voor alle deelnemers was er een medaille. Financieel was het evenement mogelijk dankzij een sponsorloop, de steun van de plaatselijke supermarkt en een bijdrage van alle deelnemers. Willems: “Dat laatste is nodig. De organisatie is duur, vooral de zaalhuur is flink gestegen.”

Aandacht voor turnen

Karin Willems richtte vier jaar geleden de Stichting Wedstrijdturnen Beetsterzwaag op, na het ter ziele gaan van de plaatselijke gymnastiekvereniging Frisia. “Er waren geen vrijwilligers genoeg. Ik heb alle materiaal overgenomen en ben aan de slag gegaan. Het gaat goed, we behalen mooie resultaten.” Het open NK was mede bedoeld om aandacht te krijgen voor turnen. De sport heeft niet de aantrekkingskracht van voetbal en de nodige schandalen hebben volgens Willems het imago van de turnsport geen goed gedaan.

Corona zorgde bovendien voor het afhaken van met name tieners. “In de leeftijdsopbouw zit echt een gat.” Maar ook de aanpak van de KNGU is volgens Willems debet aan de tanende populariteit van turnen. “Ik ken een jongen van negen die op nationaal niveau turnde. Na corona begon de bond ineens met een nieuw systeem, sticker-turnen. Als je het goed deed, kreeg je een sticker. Dat stimuleert niet, die jongen vond het een degradatie, beneden zijn niveau en is gestopt. Het is wat te lief geworden.” 

Niet dat Willems een keiharde aanpak voorstaat, integendeel, maar sporters willen volgens haar uitgedaagd worden, zich meten met elkaar. Fanatisme, tot een bepaalde grens, vindt ze niet erg. “Maar ik heb collega’s gezien die kinderen verrot scholden als ze van de balk vielen. Zo werken wij niet. We willen presteren, maar zonder tot het gaatje te gaan.”

Genieten

Plezier in de sport staat voorop. Willems: “De top is voor weinigen weggelegd, je moet je afvragen waarom je turnt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal of tennis kun je met turnen geen goed belegde boterham verdienen. Daarom is het zaak vooral te genieten van je sport.” Turnen is volgens Willems goed voor lichaam en motorisch vermogen. “Je kunt er een fantastisch lijf mee ontwikkelen. Turners zijn vaak ook goed in andere sporten.” 

Vanwege de sneeuwval kwam zaterdag niet iedereen opdagen, maar Willems sprak na afloop van een succes. “Iedereen was enthousiast. We hebben wat nieuws in gang gezet.”