Afbeelding

Een gezondheidswinst-loket

Column

Samen de schouders eronder zetten om aandoeningen en klachten te voorkomen, voor patiënten én voor de maatschappij. Alleen zo houden we de zorg op lange termijn toegankelijk en betaalbaar. Aldus Helen Lutgers, internist-endocrinoloog, in het MCL-magazine. 

Zal het dan eindelijk? “We focussen nu vooral op wat ander en gezonder gedrag kan opleveren, in plaats van mensen bijvoorbeeld continu te vermoeien met dat ze moeten afvallen.” Ook schrijft ze: “Preventie gaat natuurlijk over meer dan kilo’s verliezen. Het betekent bijvoorbeeld ook de kans op complicaties na een operatie verkleinen en dus sneller herstel. Of voorkomen dat je steeds meer medicijnen moet gaan gebruiken.” 

Het is alsof ik mezelf hoor praten. Ik wist het, er komt een tijd dan kunnen we gewoon niet om preventie heen! Alles wat aandacht krijgt groeit. Dit is een beweging waar ik heel blij van word. Het werd me weleens verweten dat ik tegen de medische wereld ben; dan hebt ge-me-niet-gesnapt. Dit is nou precies waar het om draait. Kennis delen en samenwerken. Voorkomen is beter dan genezen. En versterken om sneller te herstellen. 

Helen Lutgers geeft toe dat nog lang niet al haar collega’s daarvan doordrongen zijn. Oudere specialisten zijn opgeleid met het idee dat de dokter behandelt en zo mogelijk beter maakt. “Anno 2022 is dat echter niet meer genoeg.” Volgens mij was het nooit genoeg. Even terug naar de coronajaren...dat moeten we nooit weer willen! Die verdeeldheid door op één ding te focussen. Er was niet maar één weg. De drogist had daar een mooie rol kunnen spelen. Preventie vanuit een andere gedachte. Lutgers droomt van een gezondheidswinstloket binnen het MCL. Dat hebben wij toch al jaren in Gorredijk? Knipoog.

Daniëlle Bakker

Daan’s drogisterij