Leerlingen van BHS Gorredijk leren aan de hand van een oefenpop hoe ze patiënten wassen.
Leerlingen van BHS Gorredijk leren aan de hand van een oefenpop hoe ze patiënten wassen. Foto: Julia van der Werf

Op de BHS begint het met snuffelen aan de zorg

Nieuws

GORREDIJK Er zijn nog steeds volop leerlingen in het voortgezet onderwijs met echte interesse in een zorgberoep. Dat merken ze op de BHS Gorredijk, waar het profiel Zorg & Welzijn de meeste leerlingen trekt. De school laat ze uitgebreid snuffelen aan allerlei zorgrichtingen.

Karina Dijkstra had vorige week een leuke terugkombijeenkomst met de klas die ze vorige zomer begeleidde naar het eindexamen vmbo Zorg & Welzijn. Van de groep van veertien was één leerling gestopt. De rest van de groep had het goed naar de zin op de mbo-vervolgopleiding in een zorgrichting. “Dat heb ik de afgelopen jaren ook weleens anders meegemaakt. Het aantal uitvallers of leerlingen die toch nog voor iets anders kozen is wel veel groter geweest.“ Het is volgens Karina ook een pluim voor de begeleiding van de decanen op de school. “Zij hebben het proces waarin een leerling uiteindelijk een vervolgopleiding kiest, goed begeleid.”

Maar er speelt nog iets mee, vult docent Ada Procee aan. De leerlingen van de BHS hebben in het vierde jaar ook al meegedraaid op een mbo-afdeling van ROC Friese Poort. In een aaneengesloten periode van zes weken gingen ze wekelijks een middag naar Drachten. Om een verdiepend vak te volgen en daar ook een toets in af te leggen. “Die studiepunten tellen alvast mee in het eerste jaar. Maar bovenal is het voor de leerlingen een mooie kennismaking met het mbo, met de locatie, met een docent. De overgang is daardoor minder groot, want die kan in de praktijk voor leerlingen best spannend zijn.”

Ontdekkingsreis

De vmbo-leerlingen die voor zichzelf een toekomst in de zorg zien, hebben dan in Gorredijk al een heel traject afgelegd. In het eerste jaar ligt de nadruk vooral op zorg voor jezelf. “Bijvoorbeeld omgaan met geld, koken en vriendschap.” In het tweede jaar maken alle leerlingen op de school kennis met alle profielen, waaronder Zorg & Welzijn. Door te snuffelen aan al die verschillende richtingen ontdekken ze stap voor stap wat ze echt leuk vinden en waar hun talenten liggen. Leerlingen die aan het einde van klas 2 kiezen voor een eindexamenrichting Zorg & Welzijn volgen daarna in klas 3 en klas 4 de vier voor dit profiel verplichte modules.

Vier modules

Mens en zorg richt zich op de zorg voor ouderen en mensen met een beperking. Mens en gezondheid richt zich meer op koken en bijvoorbeeld diëten. De lessen in de module Mens en omgeving gaan bijvoorbeeld over werken in een facilitaire dienst of op een receptie. Mens en activiteit tenslotte is gericht op bijvoorbeeld werken in buurtcentra, kinderopvang of leefstijlgerichte activiteiten. Dijkstra: “Deze modules zijn voor de leerlingen Zorg & Welzijn verplicht. Daarnaast kunnen ze kiezen uit een breed pakket aan keuzevakken. Ze moeten hiervan vier vakken kiezen waar ze ook examen in doen. De keuze is reuze.” 

De keuzevakken zijn niet gebonden aan het profiel. Ze mogen ook vakken kiezen die bijvoorbeeld meer raakvlak hebben met techniek of economie. De school probeert de leerlingen ook zoveel mogelijk kans te geven op ervaring buiten de school. Dat lukt weer steeds beter nadat de coronapandemie het lang onmogelijk maakte om bijvoorbeeld in zorgcentra mee te draaien. “Leerlingen vinden een kijkje in de praktijk enorm leuk. Dat merk je aan alles.”

Veel belangstelling

De afdeling Zorg & Welzijn op de BHS Gorredijk heeft over belangstelling niet te klagen. Procee: “We zijn de grootste afdeling op school. Er zijn veel leerlingen met intrinsieke belangstelling voor zorg. Het is aan ons om die belangstelling verder aan te wakkeren en ze enthousiast te houden.” 


Leerlingen van de BHS Gorredijk tijdens de praktijkles van Anouschka Braaksma. - Julia van der Werf 

Onder de belangstellenden groeit de groep jongens. Dat is volgens Karin onder andere te danken aan de herschikking van de examenmodules. Leerlingen moesten in het verleden verplicht ook een examenvak in de uiterlijke verzorging volgen. “En dat schrok toch jongens af. Dit is nu een keuzevak geworden.

De coronajaren spelen ook mee, denken beide docenten. “Alle aandacht toen voor de zorg heeft de sector extra op de kaart gezet. Iedereen heeft toen ook weer kunnen zien hoe belangrijk de zorg is.”

In het kader van de Ontdekdezorg-week besteedt Sa! in een aantal artikelen aandacht aan werken in de zorg.